pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedno od mitskih jela u bivšoj Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA.

Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA” na sajtu Stvar ukusa prenose recept za čorbast pasulj, kom se po želji mogu dodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slanina

Sastojci:

500 g pasulja

1 glavica crnog ili crvenog luka

2-3 čena belog luka

1 šargarepa

100 g masti ili ulja

so, biber

1 kašika crvene mlevene paprike

1 kašika suvog biljnog začina

1 list lovora

1 suva paprika

peršunov list

Priprema:

Prebran pasulj potopite u hladnu vodu, vodeći računa da vode bude dovoljno da pasulj pri bubrenju ne bi upio svu vodu i ostao suv.

Potopljen pasulj držite na hladnom mestu i ostavite da se kvasi sat vremena do tri sata.

Zatim ocedite vodu, pa pasulj stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom tako da ogrezne i kuvajte 10-15 minuta. Potom ocedite vodu, pa nalijte vrelom vodom tako da ogrezne. Dodajte polovinu sitno seckanog crnog luka i ostavite da se kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodajte ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržite da blago porumeni.

Kada je pasulj upola kuvan, dodajte propržen crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključite toplotu, pa odmah dodajte tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešajte.

Kada pasulj omekša, ubacite dodatak jelima, posolite i zapržite pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvajte na tihoj vatri još 20-30 minuta, pa sklonite s vatre. Dodajte mleveni biber, sitno seckan peršunov list i po ukusu dosolite.

Pasulj možete da služite kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl.

Napomena: Važno je znati da pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme da se meša da bi zrna ostala cela i da pasulj ne bi zagoreo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here