Youtube/PRVA
Ana Gligić tvrdi da epidemija može da se završi za 20 dana

Skok broja zaraženih koronavirusom u Srbiji na početku leta iznenadio je i građane, ali i lekare, koji navode da je ova zaraza pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse. Ipak, kako uverava, ukoliko se budemo pridržavali mera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će lepo vreme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

– Novi koronavirus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu koronavirusa jer ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo obolelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mera, on će se završiti vrlo brzo – ističe dr Gligić.

Ona ističe da bi građani morali da imaju na umu da su pored koronavirusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usled netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

– Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima. Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi – kaže dr Gligić.

2 KOMENTARA

  1. Postovanje dr.Gligic i veliki respekt.Iz vasih usta u Bozije usi!Samo da Vas Bog cuje.Divna doktoeka kojoj narod mnogo vjeruje.Zivi Vi nama i zdravi bili i svako dobro izvrsnom strucnjaku.

  2. dr gligic svaka cast,pa mislim da je tako da sve dodje i prodje,ali sam nesto skepticna izjavama drgih lekara kako nasih tako i iz inostransva,opet nas optuzuju ovde u ch da im mi srbi uvozimo virus.nije fer.pa ovde gde zivim ne vidim da neko nosi maske i distance nema,a stavili nas na listu da mogu srbi da dodju u ch.pa i dragana mirkovic imala koncert.hvala bogu citam vas i ne idem po klubovima

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime