Lična arhiva
Slika odmalena: Cveta Popović kraj jednog od svojih dela

Mlada slikarka iz Loznice Cveta Popović svojim slikama u koje su utkane njene emocije, misli, utisci i mašta, polako osvaja publiku. Pre dve godine imala je samostalnu izložbu u Loznici, a najteže je “položiti ispit u svojoj kući”. Sada planira nove izložbe, a u njenim delima će moći da uživaju i ljubitelji slika u Beču jer planira da se uskoro predstavi i u austrijskoj prestonici.

Talenat je otkrila u detinjstvu, negovala ga i razvijala, osećajući još kao devojčica da će joj to biti i životni poziv. Već 10 godina bavi se slikanjem.

Kako kaže, radila je za mnoge naše ljude iz dijaspore i otkriva da oni uglavnom naručuju portrete, ali i sve više apstraktne slike. Dodaje da za nju umetnost nije samo poziv, nego i strast, život.

– Odmalena sam osvajala brojne nagrade iz oblasti slikarstva i crtanja i drago mi je i danas kada vidim kako moja dela krase prostorije i učionice škola, iz kojih nosim divne uspomene. To je bio samo mali uvod u svet umetnosti, a to znanje se kasnije nadograđivalo i postalo energija koja ne samo da oplemenjuje prostor, nego motiviše, pokreće i inspiriše mnoge ljude – kaže Popovićeva.

Dodaje da voli da slika u naletima inspiracije.

Motivi na delima su različiti

– Tada imam potpunu slobodu da iskažem svoje najdublje misli, impresiju, kada moja sloboda i mašta vode glavnu reč na platnu – dodaje ova mlada umetnica.

Kaže da njene slike nastaju iz strasti, emocije, ljubavi, a inspiraciju najčešće pronalazi u lepoti, snazi, slobodi…

– Takva energija me pokreće. Inspiracija je svuda oko nas, samo je treba prepoznati, nekada i mi sami možemo biti inspiracija.

Ističe da su njena dela nadahnuta dubokim osećajima koje svaki čovek poseduje i čuva u sebi.

– Emocija je pokretač svega, pa i života. Mnogo ljudi mi se svakodnevno javlja, kako moje slike izazivaju veliku pažnju, veoma ih dirnu i ostavljaju snažan utisak. To me mnogo raduje – ističe Popovićeva.

Kvalitet se ceni: Slike mlade umetnice se prodaju širom sveta

Nema života bez umetnosti

Cveta primećuje da je u svetu u kojem živimo, prepunom izazova, obrta, modernizacije, umetnost postala širok pojam, a mnogo toga plasira se kao umetnost.

– Ali, samo prava umetnost nikada neće izbledeti i kvalitet će se uvek ceniti. Kvalitet će uvek naći svoj put i zasijati u punom sjaju. Umetnost je sastavni deo života i bez nje svet bi bio prazan i bezličan, površan, a sa njom sve postaje nepresušan izvor energije, harmonije i utočište – uverena je ona.

Njene slike se prodaju širom sveta, a sarađivala je i sa mnogim poznatim ličnostima, radila uređenja za poslovne prostore, hotele, ugostiteljske objekte…