Tanjug
Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je reakcija Šefika Džaferovića na čestitku predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana Republike uobičajena – patetična i isprazna, kao i sve one koje su usledile iz Sarajeva i uopšte je ne iznenađuju.

– Ono što mislim rekla sam javno, a to je da se zahvaljujem predsedniku Vučiću, ne samo što nam je uputio čestitku, već posebno zato što je za njegove vlasti odnos Srbije i Republike Srpske dobio novu dimenziju, sadržajnost i konkretnost. Smatram to posebnim vidom iskazane odgovornosti i brige za Srpsku i to veoma cenimo, a ono što narod misli ja kao predsednica javno i kažem – poručila je Cvijanovićeva, komentarišući stav člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da su “Vučićeve čestitke povodom Dana Srpske odraz nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet”.

“Napadali su Srbiju za šta su stigli”

Cvijanovićeva je dodala da inače ne postoji država u okruženju s kojom političko Sarajevo nije ušlo u svađu i nema koga sve u svetu nisu pokušali uvući u svoje frustracije.

– Napadali su Srbiju za šta su stigli, ali im nije palo na pamet da procesuiraju atentatore na predsednika Vučića u Potočarima. Kriju ih. Smeta im i kad se međusobno posećuju funkcioneri iz Srpske i Srbije, ali i kad srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik boravi u poseti zvaničnicima Hrvatske. Hrvatsku su napadali i kad njihovi državni zvaničnici dođu u Rafineriju Brod, i kad ukažu na bezbednosno opasne pojave u BiH i kad vode računa o položaju Hrvata u BiH. Mađarsku su napadali jer nam je poslala pomoć za vreme korone. Rusiju napadaju i kad nas posete njihovi zvaničnici i kad nas pozovu sebi, a problematizuju i kad nam pruže pomoć u pandemiji – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila i da u Sarajevu redom napadaju projekte koji se realizuju u susednim zemljama ili u Srpskoj, kako one energetske i saobraćajne koje Srpska želi da realizuje sa Srbijom, tako i izgradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj ili izgradnju produktovoda između Hrvatske i Rafinerije Brod u Srpskoj.

– Od tri nama susedne države ne postoji nijedna kojoj političko Sarajevo ne pokušava da deli lekcije. To se, naravno, negativno odražava kako na unutrašnje odnose u BiH, tako i na regionalnu saradnju – dodaje ona.

Cvijanovićeva kaže da, što se tiče Republike Srpske, želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu, kao i intenzivnu saradnju koja će biti na dobrobit svih ljudi koji žive na ovom prostoru.

– Pritom, saradnja sa Srbijom je za nas u RS bila i ostala od ključnog značaja – zaključila je predsednica Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here