Kabinet predsednika Republike Srpske
Željka Cvijanović

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da kadar iz Republike Srpske treba da bude ministar spoljnih poslova u Savetu ministara i da je to jedan od orijentira u pregovorima o formiranju vlasti u koje se ulazi.

Cvijanovićeva ističe da je zadatak Predsedništva BiH da dovede u red spoljnu politiku BiH, a onda da Savet ministara sledi tu usaglašenu politiku.

– To je jedan od zadataka. Da vidimo možemo li to kanalisati na ispravan način, da se saopštavaju usaglašeni stavovi, a ne da imamo slobodne strelce – rekla je Cvijanovićeva za Glas Srpske.

Ona ističe da je nedopustivo da neko nastupa, a da prethodno to nije dogovoreno.

– Ili imate usaglašen ili nemate stav, ali nedopustivo je da neko nastupa, a da to prethodno nije dogovoreno. Da neko uzurpira sve i ode da priča po svetu ono što misli on ili njegova partija. Ministarstvo spoljnih poslova prati politiku Predsedništva, a ne samo jednog člana. To smo sada doživeli kao vrhunac nerada u spoljnoj politici i BiH ništa time nije dobila, naprotiv – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocenila da će postojati pritisci da se BiH o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba pridruži politici EU.

Na pitanje da li je za uvođenje sankcija Rusiji, Cvijanovićeva je rekla da nikome ne treba uvoditi sankcije.

– I nama su ih uvodili i maltretirali nas. Treba da postoji snažna diplomatija i snažni igrači da reše ove stvari. Ovde je suština što neki neće da idu u diplomatske razgovore – dodala je Cvijanovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here