Kabinet predsednika Republike Srpske
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će ove godine povodom Dana Republike biti odlikovan sektor zdravstva, kao i institucije i ustanove u oblasti zdravstva, jer su svi zajedno podneli ogroman teret u borbi protiv koronavirusa.

Cvijanovićeva je istakla da je prošla godina protekla u znaku pandemije, ali i u znaku zdravstvenih radnika koji su omogućili da građani u novu godinu uđu sa svešću da treba da se čuvaju, ali i da znaju da su bolnice opremljene i da u njima radi sposoban kadar.

Ona je rekla da je pandemija koronavirusa značajno uticala na ekonomiju Republike Srpske, i da u narednom periodu predstoji postepen izlazak iz krize, saniranje određenih posledica, kao i uklanjanje štetnih efekata.

– Mora da postoji čvrsta veza između privrede i i institucija. Naša privreda je prošle godine dobila značajnu podršku Vlade Srpske, sa namerom da se očuvaju poslovne aktivnosti, ali prevashodno da se očuvaju radna mesta – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Cvijanovićeva je naglasila da je opredeljenje Republike Srpske da u ovoj godini ne dođe do smanjenja plata i penzija, i da veruje da do toga neće doći. Ona je napomenula da naredni period sa sobom nosi velike finansijske izazove, ali da je sigurna da će Republika Srpska adekvatno odgovoriti na njih.

Predsednica RS je istakla da nije zadovoljna funkcionisanjem institucija na nivou BiH, jer, kako je navela, umesto da budu mesto za adekvatnu koordinaciju za pronalazak rešenja određenog problema, tamo su nametnute određene političke teme, kojima se ne rešavaju problemi.

– U političkom Sarajevu ljudi se bave time zašto Srpska i Srbija žele da grade hidrocentrale, koje će značiti energetsku samostalnost i bolju izvoznu aktivnost, više radnih mesta. Za njih je to problem, jer ih nervira činjenica da Srpska i Srbija sarađuju na realizaciji važnog projekta i svu svoju političku energiju će potrošiti da to ospore – rekla je Cvijanovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here