Tanjug
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanovic izjavila je da je, što se tiče visokih predstavnika, stav Republike Srpske jasan – nama ne treba ni ovaj stari, ni neki novi visoki predstavnik.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu da sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko odlazi iz BiH, a da bi njegov naslednik mogao da bude Kristijan Šmit iz Nemačke, Cvijanović je rekla da je RS potrebno iskreno partnerstvo sa Evropskom unijom koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika koji pristrasno promoviše politički koncept jednog naroda, a otvoreno potkopava interese druga dva konstitutivna naroda.

– Neki će reći da je visoki predstavnik dejtonska kategorija. To je tačno, ali je tačno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi brojna ovlašćenja koja im nije dao Dejtonski sporazum. Tačno je i to da su visoki predstavnici, umesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih – istakla je Cvijanović.

Predsednica RS je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.

U suštini, namera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spreči da raspolaže političkim pravima kolektiviteta, naglasila je Cvijanović.

Ako Evropska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, rekla je predsednica Srpske, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne veruju u evropsku perspektivu BiH.

– Mi u Republici Srpskoj smatramo da treba jačati vezu sa Evropskom unijom i ne znam zašto je nenormalno očekivati da se upravo kroz jedan izbalansiran i realan odnos dekontaminira atmosfera koja je u BiH i napravljena i zadržana upravo time što su visoki predstavnici delovali izvan mandata koji im je dao Dejtonski sporazum – rekla je Cvijanović.

Ona je podsetila da stav Republike Srpske u vezi sa visokim predstavnikom nije usamljen, jer se može čuti i u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim zemljama EU, kao i u Rusiji.

– Nije tu reč o potkopavanju neke dejtonske kategorije, uostalom, akcije visokih predstavnika su ionako često bile vandejtonske, već o potrebi da se onemogući praksa koja je nenormalna za bilo koju iole normalnu zemlju, a pogotovo ako se još tvrdi da se ona kreće ka Evropskoj uniji. To je funkcija koja treba da uvene, a odnos Evropske unije i BiH da bude revitalizovan i da mu se vrati poverenje – zaključila je Cvijanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here