EPA
Koronavirus u Australiji

Južna Australija za sada nije zatvorila granice, ali putnici iz NSW, Viktorije i Australijske Prestoničke Teritorije su u obavezi da se testiraju pre dolaska – i po dolasku u Južnu Australiju.

Uz to, moraju da se izoluju nakon ulaska u zemlju do primanja rezultata, bez obzira što su vakcinisani. Nakon sedam dana, ukoliko su još u državi, obavezni su da ponovo urade test.

Ovo su najnovije odluke, jer je u Južnoj Australiji od otvaranja granica 23. novembra do danas, zabeleženo 40 novih slučajeva korona virusa, za koje vlasti smatraju da su povezani s sojem Omikron.

Ujedno je odlučeno da su međunarodni putnici, umesto sedam dana, u obavezi da idu u 14-dnevni hotelski karantin, bez obzira na status vakcinacije.

Pri tome je u Novom Južnom Velsu, u subotu, 4. decembra, od 325 novih slučajeva kovida, njih 13 imalo novi soj. U Viktoriji od 1.365 pozitivnih nijedna osoba nije zaražena Omikronom.

Australijska Prestonička Teritorija, od sedam novih slučajeva, svega jedan vezuje za novi soj virusa. U Severnoj teritoriji zabeležen je jedan slučaj Omikrona, kao i u Kvinslendu gde se od sedam novozaraženih, sumnja da jedan osoba ima mutirani virus.

S druge strane, od sutra svi građani koji stižu iz Adelajda u Kvinslend moraju proći 14-dnevni hotelski karantin, bez obzira što su vakcinisani.

Zapadna Australija je još u četvrtak ograničila putovanja iz Južne Australije za stanovnike koji se vraćaju, dok je Severna teritorija povećala zahteve za testiranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here