Z. Mirković
Ponosni na poreklo: Domaćini sa gostima

Kristijan Kovačević, prvi poslanik srpskog porekla u austrijskom parlamentu, posetio je SKC “Stevan Mokranjac” i poručio da su Srbi odličan primer dobre integracije koji ne zaboravljaju na svoje korene. Prvi ansambl “Mokranjca” predstavio se poslaniku Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) jednom koreografijom, pokazujući zašto su u samom vrhu srpskog folklora u Evropi.

– Svaka vam čast. Oduševili ste me kako lepo igrate. Sviđa mi se kako negujete srpsku kulturu u Austriji – rekao je Kovačević članovima “Mokranjca”.

Preneo je da su njegovi roditelji iz Srbije, a da je on rođen u pokrajini Tirol, gde je 2007. počeo da se bavi politikom.

– Postao sam poslanik pre nešto više od godinu i po. Najpre nisam ni shvatio da sam prvi srpski poslanik u istoriji austrijskog parlamenta.

Kovačević je istakao da želi da bude glas svih Srba na austrijskoj političkoj sceni. Preneo je da se SPOe zalaže za ravnopravne šanse svih građana u obrazovanju, za sigurna radna mesta sa fer platama i priuštivo stanovanje. Zamolio je prisutne za podršku na izborima, ukazujući da se na saveznoj listi kandidata nalazi na 44. mestu i da bi direktan glas za njega bio važan, jer što ih više dobije to će imati veću težinu u zastupanju Srba.

Milorad Runjo, koreograf “Mokranjca”, Kovačeviću je poručio da se u parlamentu zalaže da Srbi u Austriji budu više cenjeni.

– Deca koja igraju u “Mokranjcu” su uglavnom rođena u Austriji i ponosna su na svoje poreklo. Mi smo veoma brojna zajednica, a vrlo smo malo cenjeni. Ako se izjasnite da ste Srbin često bivate diskriminisani. Zato bih vas molio da učinite da možemo da se ponosno izjašnjavamo kao Srbi i da budemo cenjeni – rekao je Runjo.

Podrška

Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca”, poželeo je Kovačeviću puno uspeha na izborima i da na najbolji način zastupa interese običnih građana Austrije, a posebno srpske zajednice.

U “Mokranjac” su, da podrže Kovačevića, došli David Štokinger, šef SPOe
u Švehatu, Nikola Poljak, odbornik SPOe u 10. bečkom okrugu, i Jovana Nikolić, direktorka Nettv.