Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da, da je opozicija došla na vlast prošle godine, zemlja više ne bi postojala, već bi već blok NATO-a stajao kod Smolenska.

– Napravili bismo ogromnu grešku da smo prošle godine pretrpeli poraz. Država jednostavno ne bi postojala. Da su došli na vlast na jedan dan, blok NATO-a već bi stajao u predgrađu Smolenska. Dovoljno je da na jedan dan preuzmete vlast i pozovete strane trupe ovamo. Ustav dozvoljava predsedniku da to uradi. Da je bio njihov čovek, on bi to iskoristio. Da li je to po zakonu? Jeste. Zato pokušavamo da nekako ispravimo ustav – rekao je Lukašenko.

Šef države je istakao da je u sadašnjim uslovima nemoguće koncentrisati vlast u rukama jednog čoveka.

O planovima NATO-a

Lukašenko je dodao da su planovi NATO-a u regionu neprihvatljivi ne samo za Rusiju, već i za Belorusiju.

– Još mnogo toga će se promeniti ovog meseca. Videćete još mnogo toga. Videćemo ovaj rasplet od Crnog do Baltičkog mora, do čega će dovesti – rekao je on.

Beloruski lider skrenuo je pažnju na činjenicu da je Zapad sada na Rusiju okačio etiketu da ona navodno planira napad na Ukrajinu.

– Potreban je razlog da udaraju po Rusiji. Pa su okačili ovu etiketu. Iako niko u Rusiji ne namerava da napadne Ukrajinu. Rusija savršeno vidi šta se dešava u Ukrajini. A to što se tamo dešava i šta tamo planiraju natovci i Amerikanci, neprihvatljivo je ne samo za Rusiju, već i za nas, jer smo mi u susedstvu – istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, „biće nekih raspleta, mislim, veoma velikih – i posle Nove godine”.
Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali posle predsedničkih izbora u zemlji, održanih u avgustu 2020. godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put. U zemlji su nakon toga počeli neodobreni masovni protesti opozicije koje su, između ostalog, sprečavali pripadnici policije uz pomoć specijalne tehnike i sredstava.

Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju SAD, a Evropljani ih prate. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, ali i preduzećima, optužujući Minsk za nepravilnosti na izborima i kršenje ljudskih prava. U četvrtak su ove države objavile o novom petom paketu sankcija Belorusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here