Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, čijim rezultatima je, ističe, veoma zadovoljan.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

“A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće”, rekao je Vučić.

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

“Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku”, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Zahvalio je Putinu što poštuje našu nezavisnost i suverenitet i pravo da sami donosimo odluke.

“Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trogovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom”, poručio je Vučić.

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

“Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrjarha Irineja koje je predao, zahvlaio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

“Sa velikom čašću sa prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede, 9. maja u Moskvi, to je velika čast za nas i sve narode koji su prisustvovali anfišističkoj koaliciji i koji ne žele da dozvole prekrajanje istorije”.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost ruskom predsedniku na gostroprimstvu, te na vremenu koje je izdvojio za jednu malu zemlju, poput Srbije, što, kaže, govori o njegovoj veličini, odnosu i poštovanju za srpski narod.

Posebno je zahvalio Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri, te ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere.

Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN.

2 COMMENTS

  1. “…ne bismo bili bombardovani“ Да је Дунав био врео свак би рибљу чорбу јео.
    Да није било Тита и партије не би било много чега на данашњем Балкану.
    Да су Срби послали лешину Аустро-Угарског каплара у Загреб данас не би било толико зла у Србији.
    Да Срби одавно нису вакцинисани против здравог разума данас би био рај на Балкану

  2. upadljiva je kolicina NICEGA u izjavama oba Predsednika. Sve sto je receno nakon susreta i razgovora je susta konvencija, protokorlarne izlizane fraze. To dokazuje da je jevnost ostala uskracena za istinite i sustinske detalje razgovora. Hvala vam sto ne cenzurisete

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here