Lična arhiva
Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu

“S velikim zadovoljstvom “Vestima”, porodici Vidaković, celoj redakciji i svim zaposlenima u ovom nezavisnom dnevnom listu, čestitam jubilej – 30 godina postojanja. Pune tri decenije ste jedno od najznačajnijih glasila srpske dijaspore širom sveta, ali i stalni medijski pokrovitelj gotovo svih manifestacija koje naši građani organizuju na prostorima koje naseljavaju u inostranstvu. Posebno cenim vašu podršku akcijama koje Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu organizuje u saradnji sa srpskom zajednicom u nemačkoj pokrajini Hesen”, rekao je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Franfurtu. 

Na primeren i profesionalan način izveštavate o svim važnim događajima naše zajednice u Frankfurtu i okolini. Drago mi je da sam kao generalni konzul Republike Srbije, u gradu u kojem vaša medijska kuća ima svoje sedište, imao priliku da ostvarim uspešnu saradnju sa novinarima vašeg lista, ali i da izgradim prijateljske odnose sa osnivačima i vlasnicima “Vesti” – članovima porodice Vidaković. Upućujem vam iskrene želje da još dugo trajete i vašu misiju, da izveštavate o našim građanima u rasejanju i neprestano ih informišete o najaktuelnijim zbivanjima u Srbiji, nastavite i u decenijama koje su pred nama!

Aleksandar Saša Jovanović, Frankfurt, Nemačka: Uvek na pravom mestu

– Prijatelj “Vesti” sam postao 1996. godine, odmah po dolasku u Nemačku. Prvo samo kao čitalac, a kasnije i kao čitalac i kao akter dešavanja o kojima su “Vesti” redovno izveštavale, a izveštavale su od aktivnosti u Udruženju pisaca Sedmica, preko pozorišnih predstava, pa do humanitarne akcije Knjiga za Anastasiu. “Vesti” su uvek bile na pravom mestu u pravom trenutku i izveštavale o svemu bitnom pre svega za dijasporu. Ono što me posebno raduje jeste da su uvek imale sluha za događanja vezana za kulturu i obrazovanje. Redakciju “Vesti” i sve zaposlene doživljavam kao deo svoje familije. “Vestima” čestitam jubilej i želim da i dalje budu tačne, objektivne i kad treba – kritične. Želim takođe da se izborite sa svim izazovima vremena koje neminovno donosi budućnost. Znajući kako ste se svih ovih godina uspešno borili – u sledećih uspešnih 30 godina uopšte ne sumnjam. Čestitam i ŽIVELI!

Marija Singer, Beč, Austrija: Uz vas od prvog broja

Marija Singer, vlasnica štanda s hranom u 16. bečkom okrugu, od prvog dana izlaženja svakodnevno kupuje i čita “Vesti”.

– Od prvog dana kupujem “Vesti”, evo već 30 godina. Čitam “Vesti” jer je to naša novina, a ja volim sve što je naše. U “Vestima” uvek nađem zanimljiv tekstove, a i sve informacije su dobro napisane, ima da se nađe sve i svašta – ističe Marija.

Kaže da za mušterije kupuje “Kronen cajtung”, a za sebe uvek “Vesti”.

Inače, Marija Singer se doselila u Austriju 1980. godine, a kada su se “Vesti” pojavile na kioscima, kako kaže, konačno je našla novinu po svojoj meri.

– Na svom štandu nudim austrijsku tradicionalnu hranu, ali svoje korene nikada ne zaboravljam i zato volim da se informišem putem “Vesti”.

Nenad Milenković, predsednik SSFŠ: Radite vrhunski

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske, ističe da rado čita “Vesti”, naročito kad je u nekoj drugoj državi.

– Velika je to stvar da se naše novine “Vesti” već 30 godina nalaze na kioscima širom sveta. Raduje me što pišu o našim ljudima i dešavanjima u dijaspori. Velika je čast da imamo dnevni list koji i dan-danas prati sve događaje u inostranstvu, pogotovo naše klubove i udruženja. Ja lično i SSFŠ imamo vrhunsku saradnju sa “Vestima” koje su uvek korektno izveštavale o dešavanjima u Savezu srpskog folklora Švajcarske i aktivnostima naših folklornih i drugih udruženja. Sve to je mogao srpski narod da prati i bude obavešten o aktivnostima naših udruženja. Ovom prilikom čestitam jubilej, 30 godina, od kako je štampan prvi broj “Vesti”. Želim da opstanete još minimum 50 godina, da nastavite kao što ste do sada radili, jer sve što radite, radite vrhunski. Mnogo mi je drago što postoje “Vesti” i što su uvek pri ruci u svakom momentu – ističe Milenković.

Stanka Martinović, Pariz, Francuska: Mir, sloga, prijateljstvo

Pošteno se od 1981. godine do danas naradila naša Stanka Martinović pre nego što je stekla penziju i kupila stan u Parizu. Naravno da je u tako dugom vremenskom periodu čula za “Vesti”, dolazila do njih, prelistavala strane posvećenu svemu što, zaista, interesuje zemljaka u rasejanju.

– Ja, po ženski, prvo navalim na strane Porodice. Recepte najviše volim, probala sam ih, ranije sam ih i izrezivala, nikad me nisu razočarali.

Nastavlja Stanka:

-Na te dve strane posvećene porodici, ima i dosta mode. Nekad sam i to pratila, a sad, baš me briga za modu, našla sam u Parizu muža, kakva sreća, čak je i iz mog sela, dobar, ljubazan, na ranu da ga priviješ.

Ide Stanka dalje:

– Đokovića mogu non-stop da gledam, bilo na TV ekranu, bilo u novinama. A iskreno, politiku ne volim, ne volim političare, ali šta ću, pročitam, moram da budem informisana. Kod mene je ovako:

Čitam i istovremeno heklam, to me opušta.

Stanka važe i ovako:

-Znate, dosta nam je životnih tenzija u dijaspori, a čini mi se da “Vesti” i o tome vode računa, pa nam ne prenose agresivne i mrziteljske informacije, zato zaključujem da je put “Vesti” mir, sloga, prijateljstvo, Srbija.

Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica: Decenijama svetske, a naše!

– Prvi broj “Vesti” ugledao je svetlost dana 15. decembra 1992. godine i od tada pa do danas izlazi u više od 20 zemalja sveta. Dnevni list “Vesti” (u Srbiji poznat kao “Frankfurtske vesti”) je naš svetionik “ovde daleko” i najtiražniji dnevni list koji izlazi na srpskom jeziku van matice. Činjenica je da ono što vredi to i traje, a “Vesti” traju već tri decenije i s pravom nose epitet nacionalne institucije srpskog naroda u matici i dijaspori. U vremenu teških i izazovnih perioda, dezinformacija, ratova i stradanja srpskog naroda, “Vesti” su odlučno stale uz svoj narod, kao jedino javno glasilo u ovom delu Evrope, vraćajući srpskom narodu i državi Srbiji ugled i dostojanstvo. U ovom turbulentnom vremenu sve zamagljenije istine, imati novine na svom maternjem jeziku je za sve nas koji živimo u rasejanju velika privilegija. Dragocena je medijska podrška koju “Vesti” daju našim klubovima i udruženjima izveštavajući o svim njihovim aktivnostima i dešavanjima širom dijaspore. Posebno treba istaći humanitarne akcije i pomoć koja zahvaljuući “Vestima” putem Humanitarnog mosta stiže tamo gde je najpotrebnija. Sve ovo zaslužuje priznanje, respekt i veliku zahvalnost kako matične Srbije, tako i svih nas u dijaspori. Ponosni smo na odličnu saradnju s institucijom i njenim ljudima kao što je dnevni list “Vesti”. Verujemo da će “Vesti” svoju važnu ulogu uspešno i odgovorno obavljati i u vremenu koje je pred nama. Svim zaposlenima želimo da u duhu dobre tradicije ostanete verni standardima koje ste postavili. Čestitamo vam jubilej – 30 godina uspešnog rada i želimo još mnogo uspeha u daljem radu i postojanju.