EPA/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra izjavila je da ta stranka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju podrška Vjosi Osmani za izbor predsednika, i dodala da poslanici DPK neće učestvovati ni na današnjoj izbornoj sednici, prenosi Gazeta Ekspres.

– Ne, nije bilo novog sastanka, niti promene stava. Naša odluka će ostati ista, to je ono što smo rekli i razjasnili od samog početka – izjavila je Deljiu-Kodra.

Kada je reč o poslaniku DPK Džavitu Haljitiju za kojeg se polemiše da bi dao svoju podršku za izbor predsednika, Deljiu-Kodra je rekla da nema informacija da li je Haljitija neko kontaktirao vezano za to pitanje.

– Mislim da on ne bi dao svoju podršku, ali nemam informacije da li je ga je neko kontaktirao – rekla je Deljiu-Kodra.

Na pitanje da li su strani ambasadori na Kosovu od DPK tražili da učestvuje u glasanju za predsednika, Deljiu-Kodra je odgovorila da se to nije dogodilo.

Inače, vršilac dužnosti predsednika DPK Enver Hodžaj i poslanik te stranke Bedri Hamza ostali su juče nekoliko minuta na sednici na kojoj se glasalo za predsednika.

Hodžaj je rekao da izborom Osmani za predsednika premijer Aljbin Kurti želi apsolutnu kontrolu nad skupštinom, vladom i predsedništvom.

I Hodžaj je ponovio stav da DPK neće podržati Osmani za predsednika.

“Pregovaramo sa nekim poslanicima da podrže izbor predsednika”

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da ta stranka nije imala kontakte sa poslanikom DPK Džavitom Haljitijem, ali da jeste u pregovorima sa pojedinim poslanicima koji su izrazili želju da daju svoju podršku na sednici za izbor predsednika Kosova, prenosi Reporteri.

– Nismo kontaktirali Haljitija. On juče nije bio u sali i bio je van Kosova, a sada ima dovoljno vremena da dođe u Skupštinu i učestvuje na sednici, kako Kosovo ne bi bilo primorao da izađe na nove izbore, za šta bi i on snosio odgovornost – rekla je Kusari-Ljilja.

Naglasila je da su u pregovorima sa nekim poslanicima, koji su prema njenim rečima imali volju da učestvuju na izbornoj sednici.

– Ono što mogu da potvrdim je da razgovaramo sa nekim poslanicima koji su bili spremniji da učestvuju na sednici i glasaju, ali ne mogu sada da ih imenujem. Isto tako, očekujem i da će se danas na sednici pojaviti i dva poslanika iz manjinskih zajednica, a koji juče nisu bili na sednici, koji su nam ranije potvrdili da će dati svoju podršku – rekla je Kusari-Ljilja.

Kada je reč o poslanicima DSK, Avdulahu Hotiju, Dritonu Seljmanaju i Agimu Veljiuu, Kusari-Ljilja je rekla da očekuje da će promeniti svoje mišljenje i učestvovati u sednici.

– Optimista sam i verujem da će poslaniici koji juče nisu prisustvovali sednici, danas ipak doći i obezbediti kvorum, kako bi izbor predsednika bio uspešno završen. Mislim da to danas treba da završimo – rekla je Kusari-Ljilja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here