EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da će se u novom paketu naoružanja za Ukrajinu naći i mobilni artiljerijski raketni sistemi, precizno oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

„Sjedinjene Države će stati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu“, naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Obuka od tri nedelje

Sjedinjene Američke Države obezbediće Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti, saopštio je danas Pentagon.

Na ovaj način bio bi proširen domet Kijeva u ratu protiv ruskih snaga, a za upravljanje ovim šitemima ukrajinskoj vojsci biće potrebno oko tri nedelje obuke, prenosi Rojters.

Glavni politički savetnik Pentagona Kolin Kal rekao je da su SAD dobile uveravanja od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i drugih u njegovoj vladi da ovi novi sistemi neće biti ispaljeni na rusku teritoriju.

On je, komentarišući ruska upozorenja da se Ukrajini ne daje takvo precizno oružje, rekao da Moskva nema pravo veta na pomoć Zapada Ukrajini u odbrani sopstvene teritorije.

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas je izjavio da Vašington kao da želi direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Sve u svemu, stiče se utisak da situacija ne ide u dobrom pravcu, te da se slanjem raketnih sistema koji mogu pogoditi ciljeve u Rusiji, otvaraju vrata daljoj eskalaciji rata.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here