EPA-EFE/Morry Gash
Džo Bajden

“Govoriti o obnavljanju Jugoslavije u ovom trenutku je lepa verbalna konstrukcija, koja je daleko od realnog, ali uspostavljenje ekonomske regionalne zajednice, pogotovo posle krize sa pandemijom, biće neophodno”, rekao je bivši ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Komentarišući ideju bivšeg diplomate na Balkanu Timotija Lesa, da bi za vreme mandata Džozefa Bajdena mogao biti stvoren entitet od “šest država”, neka vrsta “EU-goslavije”, ali da se Beograd ubedi da prizna Kosovo, Jevremović ukazuje da je svaki pristup koji polazi od priznavanja nezavisnosti Kosova osuđen na neuspeh.

– Mora taj razvoj da ide odozdo. Standardi pre statusa je zaboravljena ideja, ali samo sa takvim pristupom stvaraće se sasvim nova klima na Balkanu, u kojoj će se onda rešavati pitanje statusa Kosova, koje će morati da bude kompromis – rekao je Jevremović.

On je ukazao da je vrlo verovatno da će Bajdenova administracija u ideji “mini Šengena” videti američki interes.

– Mislim da će ta ideja naići da podršku u Vašingtonu. Amerikanci su oduvek bili skloni regionalnom pristupu i regionalnom rešenju. Jedino što ona u raznim fazama konflikata koji su se odvijali na ovom prostoru nije izgledala realna. Mislim da će generalna strategija EU i SAD biti u većem obimu saradnje i koordinacije. Ali ta ideja će svakako dobiti podršku Amerike jer to je u logici njene politike i u drugim delovima sveta – rekao je Jevremović.

Prema njegovoom mišljenju, isticanje u prvi plan ekonomskog aspekta je razumljivo, jer će se preko ekonomije videti praktivčni i pozitivni rezultati takve saradnje.

– Mini Šengen nije nova ideja. Ona je funkcionisala u Beogradu odmah posle smene Miloševića. Tada je to izgledalo realnije nego danas. Ali političke strukture na Balkanu nisu bile dovoljno vidovite i sposobne da tako nešto sprovedu. Tako je ta ideja otišla u zamrzivač, do pre izvesnog vremena. Sada se obnavlja i to će biti krupna stvar za saradnju u regionu, ukoliko bude ostvarena. Koristi su očigledne – rekao je Jevremović.

On smatra da je Beograd centar zbivanja na Balkanu, i da ko god želi nešto da postigne mora to imati u vidu.

– Značaj Beograda je geografski, istorijski, strateški i politički. U prošlosti se pokazalo da smo sposobni da pravimo i velike nevolje, ali i velike integracije. To je prirodna pozicija Srbije, koju bi trebalo iskoristiti – rekao je Jevremović.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here