pixabay.com

Cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Potrošnja goriva u Srbiji je ove godine opala za desetak procenata, a cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je Mićović.

On je na okruglom stolu “Energetska tranzicija i uticaj Covid-19” istakao da je tokom čitave godine stabdevanje u Srbiji stabilno, a da su promene tokom kovid krize imale negativan uticaj na prodaju goriva.

– Potrošnja derivata pala za desetak procenata. Od 1. marta do sada prodaja na benzinskim stanicama pala je za oko 12 posto – rekao je Mićović.

Podsetio je da je zbog uticaja sa svetskog tržišta u Srbiji gorivo tokom kovid krize imalo i niskih cena goriva koje su u jednom periodu bile smanjene od 30 dinara za dizel i 27 dinara za benzin.

– Zabrinjava što pri ovim cenama naftna privreda nema novca za investicije, i pitanje je kada i ukoliko se globalna potražnja za naftom bude vratila na nivo pre pandemije da li će naftna privreda moći da odgovori takvim zahtevima – rekao je on.

Dodao je da bi u Srbiji trebalo povesti više računa možda o stvaranju obaveznih rezervi nafte koje su garant siguranosti snabdevanja.

– Nikad se ne zna šta će doneti vreme koje je pred nama, kao nikada do sada da obavezne rezerve nafte, i derivata nafte, dostignu što veći nivo u što kraćem vremenskom periodu – rekao je on.

Troškovi naftnih kompanija u ovom trenutku su stabilni i nema razloga za promenu cena goriva, rekao je on i dodao da ipak treba da se vidi šta će država uraditi kada bude planirala budžet za 2021. godinu jer će tražiti nove izvore finansiranja.

– Nadamo se da to neće biti nove dažbine na gorivo jer mi i u ovom trenutku u Srbiji imamo ubedljivo najveće dažbine pre svega na dizel koji pokreće ekonomiju, u odnosu na sve zemlje u našem okruženju – zaključio je Mićović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here