EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Bogdan Bogdanović

Nenad Krstić, nekadašnji kapiten reprezentacije i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, najavio je utakmicu koju “orlovi” igraju protiv Italije za plasman na Olimpijske igre i istakao da svi u ekipi imaju veliku želju da obezbede vizu za Tokio.

Krstić je naveo da je optimista jer Srbiju očekuje veliki dan, koji bi mogao da bude najava napornog, ali uspešnog košarkaškog leta.

Košarkaši Srbije od 20.30 igraju protiv Italije finale kvalifikacionog turnira u Beogradu u kojem će direktno biti odlučen plasman na Igre u Tokiju.

Nekadašnji igrač Partizana, moskovskog CSKA, Makabija, Nju Džersija, Oklahome i Bostona istakao je da raspored nije idealan, da su uslovi ove sezone specifični jer su igrači po okončanju klupskih sezona odmah imali reprezentativne obaveze.

– I pre početka kvalifikacionog turnira smo znali da imamo nekih problema, prvenstveno sa povredama igrača. To su sitne i normalne povrede koje igrači vuku tokom sezona. Ova klupska sezona je bila veoma specifična zbog koronavirusa, svi znamo da je bilo otežano igrati – počeo je Krstić.

– Međutim, dodatna otežavajuća okolnost je što su oni maltene iz klupskih sezona došli na pripreme reprezentacije. Morali su odmah da nastave dugu sezonu, što obično nije slučaj – igrači ovaj period koriste da zaleče sitne povrede – rekao je Krstić.

“Protiv Italije veliki ulog, očekujem tešku utakmicu i pobedu”

Osvrnuo se potom i na igre koje je pružila ekipa Igora Kokoškova.

– Mislim da delujemo okej s obzirom na to kakve su okolnosti. Naravno, ima još prostora za napredak. Jučerašnja utakmica je delovala ohrabrujuće i mislim da smo spremni za večerašnji duel. Svi se nadamo, uvek kažem da treba ići korak po korak, ali to je definitivno naš primarni cilj. Ne mislim da je olakšavajuća okolnost, igrači moraju da se odmore, ali svi znamo koliki je ulog. Svi sportisti, ne samo košarkaši, sanjaju o igranju na Olimpijskim igrama. Veliki je ulog i mislim da ovi igrači koji su tu ne razmišljaju o umoru, već samo o tome kako da dođu to tih Olimpijskih igara – dodao je on.

Protiv Italije se očekuje sjajno finale.

– Sigurno. Naši momci su motivisani, već sam rekao da je veliki ulog. Italijani takođe, rasterećeni su jer igraju na našem terenu. Prethodnih godina nemaju takozvane zvezde, igraju timski i to čine veoma dobro. Rastu iz utakmice u utakmicu kao tim. Očekujem tvrdu utakmicu i našu pobedu naravno, ali neće biti lako. Moramo da igramo našu igru – onda neće biti problema. Naravno, uz punu energiju – istakao je Krstić.

“Ima naznaka da će Bogdan igrati”

Srbija je ostala bez Stefana Jovića kojem je pukao mišić lista i neće moći da putuje u Tokio u slučaju plasmana, dok se u Savezu i dalje nadaju da će se Bogdan Bogdanović priključiti nacionalnom timu.

– Ima, da (naznaka da će igrati). Nismo znali, želeli smo Bogdanu da igra finale i osvoji NBA prvenstvo, a isto tako želimo i da bude deo našeg tima. Znam da je selektor Kokoškov u stalnom kontaktu sa njim – rekao je Krstić.

Krstić ističe da, osim igrača koji su trenutno u timu, u uži izbor ulaze Nikola Milutinov i Vladimir Lučić koji se oporavljaju od povreda, odnosno Nemanja Nedović koji je u specifičnoj situaciji jer oseća posledice Covida-19.

U slučaju plasmana, ekipa će imati vremena da se osveži jer je ostalo 20 dana do početka najveće svetske smotre sportista. Krstić je otkrio da KSS planira put 13. jula u Tokio kako bi se cela delegacija aklimatizovala i da bi trebalo da budu odigrane dve pripremne utakmice – protiv Japana i Francuske.

Potom bi igrači 21. jula ušli u Olimpijsko selo, a četiri dana kasnije igrali prvu utakmicu.

“Košarkašice se neće zaustaviti na evropskoj tituli”

Sjajno košarkaško leto počelo je trijumfom košarkašica na Evropskom prvenstvu, Krstić je iskoristio priliku da im još jednom čestita i najavi nastavak sjajnih rezultata koji mnogo znače, kako za Savez i košarku, tako i za čitavu zemlju.

– Ovo leto će za devojke biti veliko, neće se zaustaviti samo na ovome jer imaju velike šanse na Olimpijskim igrama – zaključio je Krstić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here