Novak Đoković nastavio je da napreduje na brojnim večnim listama svetskog tenisa.

Srpski teniser je osvajanjem Vimbldona upisao 16. Grend slem titulu i pokrenuo novi talas rasprave – ko je najveći teniser svih vremena, takozvani „GOAT“?

U trci za „GOAT“-om nalaze se još i Rodžer Federer, sa 20 Slemova, kao i Rafael Nadal sa 18.

Iako je Nadal po broju najvećih titula rame uz rame sa Srbinom i Švajcarcem, brojni analitičari njega uglavnom izostavljaju iz najužeg izbora za najvećeg svih vremena.

Jedan od razloga „nepoštovanja“ Španca je i broj nedelja provedenih na krovu teniskog sveta.

Novak je u ponedeljak, 22. jula, započeo 261. nedelju kao prvi teniser sveta. Nedelju tokom koje je održao prednost od 4.470 bodova nad upravo Nadalom, koji je za oko 500 bodova bolji od Federera.

Pred najvećim sportistom u istoriji Srbije stoje samo Amerikanac Džimi Konors sa 268 nedelja, Čeh Ivan Lendl sa 270, Amerikanac Pit Sampras sa 286 i za sada neprikosnoveni Rodžer Federer, sa 310.

Đoković ima praktično obezbeđen put ka tome da prestigne Konorsa i Lendla, a to da Sampras ostane ispred njega bilo bi ravno čudu. Na kraju, ostaje samo Rodžer, koji ima 49 nedelja na prvom mestu više od Novaka, što iznosi nešto manje od godinu dana.

Ono što srpskom teniseru ide u korist su godine – ove godine je napunio „tek“ 32, dok Švajcarac u avgustu dolazi do 38.

Uz taj i još mnogo faktora i dalje se postavlja pitanje na koje mnogi misle da imaju odgovor – da li će Đoković prestići Federera po broju osvojenih Slemova (16-20) i po broju nedelja provedenih na mestu broj 1 (261-310)?

3 KOMENTARA

  1. Nadajmo se , ali bice tesko prestici Federera. Naravno da bi to bilo katastrofalno za zapad da im SRBIN bude legenda Nr. 1 za sva vremena (ako bude blizu… trebamo se ozbiljno zabrinuti za Novakovo zdravlje), (kao primer Monika Seles) . U tom eventualnom slucaju natjerace Serenu Wilams i Rogera Federera na odnos ………da dobiju „Hibridnog tenisera“ koji bi morao da skloni drskog Srbina jer se usudi dominirati sportom koji oni smatraju svojim.

  2. Imajuci u vidu kolicinu mrznje koju Federer (verovatno najbolji teniser svih vremena) gaji prema Djokovicu, narocito nakon poslednjeg Vimbldona, sklon sam da pomislim kako ce on igrati tenis do 42 godine , samo da ga Nole ne bi pretekao.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime