pixabay.com
Sarajevo

Ako bude usvojena odluka Kantona Sarajevo, nikome ko ne priznaje genocid u Srebrenici neće biti omogućen ulazak u Sarajevo, navodi Sputnjik.

Odluku tek čeka usvajanje u Savetu ministara BiH i drugim državnim institucijama i entitetima, a njom se propisuje da se svim pojedincima, privrednim i pravnim subjektima, medijima koji dolaze iz država koje nisu priznale genocid u Srebrenici zabranjuje ulazak u Sarajevo.

To se, dakle, odnosi i na građane Srbije.

Sputnjik prenosi da je takva odluka na nivou Kantona Sarajevo doneta jednoglasno, na inicijativu nezavisnog poslanika iz Kluba Bošnjaka Kantona Sarajevo Damira Nikšića.

Kanton Sarajevo ujedno zahteva i da Parlament Skupštine BiH pod hitno usvoji Zakon o zabrani negiranju genocida u Srebrenici, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile ovu Rezoluciju — sve dok to one ne učine.

Profesor Sarajevskog univerziteta Fikret Čaušić smatra da Rezoluciju o negiranju genocida treba doneti svakako, ali misli da nekome zabranjivati da dolazi u Sarajevo, nije prosto u duhu tog grada.

– Ne sporim da postoje nacionalisti na svim stranama, tako da i ovakve ideje mogu biti očekivane sa njihove strane, ali ne mora da znači i da treba da budu prihvaćene – objašnjava profesor Čaušić.

Odbornici Kantona Sarajevo traže i da Veće ministar potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

“Zahteva se da se zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovečnosti definiše i zabrana delovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida”, glasi jedna od šest tačaka ove odluke.

2 COMMENTS

  1. O genocide se moze razgovarati ali sta ima narod I drzava Srbija sa tim,zasto se to lepi Srbiji…..bili ste u gradjanskom ratu izazvali ste ga imali ste svoje vojne formacije sta ste ocekivali da zapad pobije Srbe u Bosni da bi se vi sirili.Hajdemo malo 1941_1945 u Bosni jesu li handzar divizije bile genocide nije to davna proslost,zlocini se nikada ne zaboravljaju.Izvucite pouku I izbrisite mrznju.

  2. И треба им забранити да улазе у Сарајево зато што нису ослободили Сарајево од Турака, кад су могли. Сарајево им је лежало као на длану. Да су Срби то урадили, одавно би био мир на Балкану. То ће урадити тек кад се Србија ослободи од Титових будала по Београду директно одговорних за страдања Срба до и од 90-их до данас.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here