EPA-EFE
Ričard Grenel

Američki analitičar Edvard Džozef smatra da imenovanjem specijalnog predsedničkog izaslanika Ričarda Grenela za pregovore Beograda i Prištine Bela kuća veruje da on može da ubedi Nemačku da podrži ideju o kojoj se ranije govorilo, a to je razmena teritorije između Kosova i Srbije.

Upitan kako gleda na pojačano uključivanje SAD u dijalog Kosova i Srbije, Džozef kaže da je ono pozitivno i, istovremeno, uznemirujuće. Prema Džozefu, pozitivno je zato što je dobro svako intenzivno interesovanje za Balkan koje pokazuje američka administracija.

– Istovremeno je čudno i uznemirujuće. Zašto je ambasador Grenel imenovan, kada je nedavno Metju Palmer izabran za specijalnog izaslanika (za Balkan)? Palmer, naravno, ima dugo iskustvo u regionu, dok je ambasador Grenel radio u UN i ima saznanja o regiji, ali ne na istom nivou. Dobro je što je Bela kuća, u vreme mnogih drugih kriza, zainteresovana da reši ovo pitanje, ali, istovremeno, čudno je i ostaje da se vidi šta to znači za američku politiku u regionu – dodaje američki analitičar.

On navodi da je Grenel ambasador u Nemačkoj i da je, iako je tamo imao nesporazuma, svestan briga Nemačke u vezi sa politikom koju je inicirao bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton, a koja je, izgleda, bila u korist razmene teritorija (između Srbije i Kosova).

– Moguće je da je Bela kuća i dalje angažovana na Balkanu i da veruje da je Grenel osoba koja može da ubedi Nemačku. Ali stavovi važnih rukovodilaca u regionu su da razmena teritorije može biti rizična i destabilizujuća – ističe analitičar.

“Treba čitati američke znake”

Na pitanje kako SAD vide rešenje nesuglasica između Srbije i Kosova, on kaže da je to političko pitanje „kome se ne zna odgovor, ali da treba čitati znake“.

– Kada je Bolton bio savetnik za nacionalnu bezbednost, mislim da je imao podršku za ideju koju je favorizovala i Federika Mogerini, o razmeni teritorija, o jednoj vrsti podele Kosova, izgleda na severu, kod reke Ibar, gde bi četiri severne opštine pripale Srbiji, a jedan nedefinisan deo juga Srbije, Preševska dolina, pripao Kosovu – kaže on i dodaje da su izgleda o tome nekoliko meseci razgovarali i Tači i Vučić.

– Mogerinijeva je to podržala, ali svi znamo da se nemačka kancelarka Angela Merkel snažno usprotivila tome, kao i ostali rukovodioci u regionu, koji bi bili pod direktnim uticajem toga – navodi Džozef.

Oslabljena pozicija Tačija

Komentarišući rezultate izbora na Kosovu, Džozef kaže da su oni, sa jedne strane, jak udarac za Tačija.
– Ideja da on ima mandat birača Kosova za podelu Kosova, zajedno sa predsednikom Srbije Vučićem, jasno je da ne postoji – smatra Džozef.
S druge strane, i stav Aljbina Kurtija, koji bi mogao da postane premijer, je „pomešan“, zato što je godinama sam insistirao na ujedinjenju Kosova sa Albanijom.
– On ne želi da Kosovo bude nezavisna država, već da se pripoji Albaniji. To bi bilo moguće razmenom teritorija. Kurti je takođe rekao da je protiv predaje nekog dela teritorije Srbima – dodao je Džozef.
Kada je reč o nastavku dijaloga, Džozef kaže da je Tačijeva pozicija sada oslabljena.
– Ukoliko Kurti bude premijer, ne sumnjam da će se potpuno uključiti u ove razgovore, zajedno sa predsednikom Tačijem, koji je, ponavljam, oslabljen na izborima, jer je njegova partija prošla veoma slabo – zaključuje Džozef.

3 COMMENTS

  1. “Razmena teritoije izmenju Kosova i Srbije”?????Gde je Vucic da to demantuje ili potvrdi ? Nije mi poznato da li je u svetu iko razmenjivao svoje za svoje, sa nekim drugim?

    • Za koju svoju lupetas ti razmena teritorije nema mi ne damo nasu za nasu od reke toplice crvene jabuke kod nisa ot kud ste nasilno gonili nase preci tamo ce biti granice prirodne albanije pregovore treba lansirati i vratitise svi izbeglice u nasom Nisu pa na vamo

  2. Kosovo i Metohija je teritorija Srbije pod kontrolom NATO po odobrenju UN. Kad NATO misija bude okončana, a već je vreme, stvari se moraju vratiti u zakonski okvir. Deo albanske nacionalne manjine na KiM to još uvek ne shvata. Svedoci smo prepuštanja sirijskih kurda, kao najvernijih američkih saveznika u ruke Turske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here