EPA-EFE
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, potencijalni mandatar za sastav nove kosovske vlade, ne samo da ne priznaje zastavu i himnu Kosova, već ne priznaje ni nacionalni identitet „Kosovar“, piše Sputnjik.

Kurti tvrdi da bi trebalo promeniti ustav Kosova, tako da se vrati nacionalni identitet Albancima na Kosovu. Dakle, po njemu, ne postoje „Kosovari“, kako je to definisao i Marti Ahtisari u svom predlogu, već – Albanci.

Nedžmedin Spahiu, politikolog sa Kosova, smatra da Kurti ne razlikuje naciju i etničnost i da izjavama srlja u sve veću propast, kao i da vuče Kosovo sa sobom.

– Da bi država postala član Ujedinjenih nacija, mora da bude i – nacija. Zato što se u Ujedinjenim nacijama – predstavljaju nacije – podseća Spahiu.

Većina “Kosovara” smatra da su – Albanci

On smatra da ovakvo ponašanje Kurtija ne ide naruku “državi” Kosovo, jer je njegova teza – da je Albanija član UN, pa je to samim tim i Kosovo, kao država Albanaca – budalaština.

– Kurti je svojevremeno imao i deklaraciju protiv nezavisnosti Kosova. Naime, on je rekao da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, ali ne i od Albanije. A nema nezavisnosti, ako si zavisan od nekoga – kaže Spahiu.

Ukoliko Kurti postane kosovski premijer, pitanje koje se postavlja posle ovih izjava je – kome će se zakleti na vernost – Albaniji ili Kosovu. Zato što ne postoji država ili nacija sa dva ustava, dve zastave i dve nacionalne vojske.

Politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović kaže da Kurti nikad nije krio svoje aspiracije, pa ga zato i ne čude njegove najave, mada veruje da neće doći do brisanja “Kosovara” iz prištinskog ustava.

– Albanci sa Kosova nemaju svoju nezavisnu istoriju. Odnosno, njihova tradicija, kultura, kulturno i versko nasleđe i jezik i običaji pripadaju nacionalnom identitetu Albanaca, koji već imaju svoju državu – Albaniju . kaže Filipović.

– Na svakoj njihovoj svadbi videćete zastave Albanije, ponegde i zastave Kosova, ali je primarna albanska – dodaje on.

2 COMMENTS

  1. On treba uves Nacionalnu pripadnost koja momentalno ne postoji na Kosovu.
    Svi koji žive na kosovu su kosovari to je logično a nacionalna pripadnost je uskraćena svima.

  2. Pustite one rekla kazala vi ste sorta koja laze i naduva stvari pisite o vama koje ste ratove pobedili kako ste ubili murata kako ste oborili avione NATO kako ste pobedili UCK kako ste pobedili rat s celim svetom potpisavsi u kumanovo99 pobedu nad NATO i lazite sam sebe i vjerujem sopstvenih lazovima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here