EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski od Nemačke očekuje podršku. I isporuke naoružanja. Pritom se poziva na izjavu lidera nemačkih Zelenih koji bi da Kijevu dostavi “defanzivno oružje”.

U intervjuu za list “Frankfurter algemajne cajtung”, Zelenski je rekao da Nemačka njegovoj zemlji nije pružila nikakvu vojnu pomoć, ali da bi to mogla da učini. On je pritom naveo i konkretan spisak želja po pitanju vojnih isporuka materijala “Made in Germany”. Ukrajini su, tvrdi Zelenski, potrebni brzi brodovi opremljeni raketama, patrolni čamci, jurišne puške, radio-oprema, kao i oklopna vozila.

Zelenski kaže da je zahvalan Nemačkoj za pruženu pomoć, ali je, dodaje, on od Berlina očekivao više. I naglašava: “Habek je to shvatio”. Zelenski se pritom poziva na izjave kopredsednika Zelenih Roberta Habeka koji je pre nedelju dana posetio Ukrajinu i založio se da isporuku “defanzivnog naoružanja” toj zemlji.

Šta je “defanzivno naoružanje”?

Političar Zelenih se kasnije još jednom javno oglasio i kao primere mogućeg naoružanja koje bi moglo da se isporuči Ukrajini naveo “uređaje za noćnu vidljivost, za izviđačke aktivnosti, opremu koju se koristi prilikom razminiranja terena, odnosno letelice i vozila za medicinsku evakuaciju”.

Habek pritom nije uspeo da u potpunosti otkloni iritacije koje je na nemačkoj političkoj sceni izazvao pojam “defanzivno naoružanje”. Osim toga, nemački organi koji kontrolišu proces naoružanja ne prave nikakvu razliku između ofanzivnog i defanzivnog naoružanja.

Zamenik šefa poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu, Johan Vadepul, za “Frankfurter algemajne cajtung” je rekao da vrlo konkretna lista želja ukrajinskog predsednika pokazuje kolika su očekivanja u Ukrajini probudile Habekove izjave. Sasvim je neodgovorno, kaže Vadepul, “stavljati u izlog maglovite isporuke oružja”.

Iz ukrajinske tačke gledišta, zahtev za isporukom specifičnih sistema naoružanja je razumljiva, tvrdi Vadepul, ali napominje da se konflikt u Donbasu neće rešiti vojnim putem. I baš zato je isporuka oružja pogrešan put, zaključuje poslanik nemačkih demohrišćana.

“To bi ohladilo usijane glave u Kremlju”

U Ukrajini već godinama tinja konflikt s Moskvi odanim borcima koji kontrolišu veći deo regiona Donbas. Za razliku od Nemačke, SAD je Ukrajincima već isporučila vojnu opremu. Američki ministar odbrane Lojd Ostin, u kontekstu nedavne eskalacije, Ukrajincima je obećao dodatni vojni materijal.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnjik, u mogućoj isporuci nemačkog naoružanja vidi doprinos smirivanju situacije u regionu Donbasa. On zahteva izvoz sistema za protivvazdušnu odbranu, odbrambene sisteme za obale Crnog i Azovskog mora, korvete, brze čamce, podmornice, protivtenkovske rakete i “drugo defanzivno oružje”.

Melnjik smatra da se konačno mora odobriti izvoz nemačkog naoružanja u Ukrajinu: “To bi ohladilo usijane glave i nepromišljene ljude u Kremlju, to bi ih vratilo na put razuma i pravovremeno sprečilo napad velikih razmera od strane Moskve”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here