pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obustava isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj od strane ruskog Gasproma prema oceni predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića ne bi trebalo da predstavlja veći problem za Evropu, jer je reč o malim potrošačima, a ni za Srbiju pošto, kako kaže, gas ne ide samo za nas nego i za Mađarsku i Bugarska bi trebalo da ga propusti.

– Mislim da je sve ovo jedna politička ujdurma i da će sve da se reguliše tako što će Poljska i Bugarska kupovati količine koje su im potrebne, a koje nisu velike i plaćati ih u rubljama – rekao je Vuletić za Tanjug.

On ocenjuje da je politika Rusije da joj se energenti plaćaju u rubljama ispravna jer su, kako ističe, zbog velikog štampanja novca u SAD i Zapadnoj Evropi, američki dolar i evro oslabili i u takvoj situaciji je logično da Rusi traže plaćanje u svojoj valuti.

– Zašto bi Rusija svoju kvalitetnu robu prodavala za novac koji sve manje vredi, jer je recimo u SAD mesečna inflacija sedam, osam procenata – kaže sagovornik Tanjuga.

Komentarišući izjavu bugarskog ministra za energetiku Aleksandera Nikolova da “Bugarska nije Rusija i da neće zavrtati gas Srbiji i Mađarskoj”, Vuletić kaže da je to sasvim ispravan stav i da Bugarska i ne može drugačije da postupi.

– Postoje neka međunarodna prava koja moraju da se poštuju. Taj gasovod koji smo napravili balkanski tok nije samo za Bugarsku, nego i za nas i za Mađarsku, i Bugarska ne može da ga zatvori – ističe on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here