EPA/Maxim Shemetov
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trampu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu plan rešavanja krize u Siriji, piše “Tajms of Izrael”, pozivajući se na izraelske zvaničnike.

List navodi reči visokog diplomate koji kaže da je ruski predsednik ranije pokazao interesovanje za predlog kako da se osigura izlazak Irana iz Sirije. Netanjahu se danas vratio iz Vašingtona, gde je razgovarao sa Trampom.

Krajem februara premijer Izraela se sastao u Moskvi sa predsednikom Rusije. Na kraju razgovora u Moskvi Netanjahu je saopštio da je postigao dogovor sa Rusijom po pitanju povlačenja stranih snaga iz Sirije.

– Mi smo se dogovorili da sa drugim učesnicima formiramo zajedničku grupu radi postizanja tog cilja – rekao je premijer Izraela.

– Što se tiče radne grupe, ideja je da se sa svim zainteresovanim stranama, a to su pre svih rukovodstvo Sirije, možda opozicija, države regiona, svi koji su uvučeni u konflikt – formira radna struktura koja bi se bavila normalizacijom stanja, nakon likvidacije poslednjeg uporišta terorista – dodao je, sa svoje strane, novinarima Putin.

– To je povezano sa povlačenjem svih oružanih snaga sa teritorije Sirije i uspostavljanja u punom obimu sirijske državnosti, očuvanja njene teritorijalne celovitosti – rekao je tada ruski predsednik.

Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio novinarima da je tokom razgovora Putina i Netanjahua „bilo reči o različitim formama saradnje Rusije i Izraela u planu dalje stabilizacije i normalizacije situacije u Siriji i oko nje, uključujući osetljiva pitanja za sve zainteresovane strane“.

Izvor:
sputniknews.com, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here