Tanjug/AP

Beograd i Priština su 4. septembra u Vašingtonu potpisali „istorijski“ sporazum u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, a ono što sledi je sprovođenje onoga što je dogovoreno, kao i nastavak daljih pregovora.

Uprkos glasinama da bi američki izbori mogli uticati na primenu ovog sporazuma, Trampova administracija je saopštila da će naporno raditi na primeni tog dokumenta.

Stručnjak za ekonomiju Safet Grdžaljiju kaže da nije dovoljno samo potpisivanje, već je potrebna i primena, dodajući da je će američka podrška Zapadnom Balkanu postojati bez obzira na epilog izbora u SAD.

– Tačno je da 4. septembar ima nesporni značaj za Kosovo, ali i za Zapadni Balkan. Mora se shvatiti da je bolje voditi dijalog nego se boriti, i ovaj sporazum mora biti ne samo potpisan, već i sproveden. Verujem da ovo ima poseban značaj za Kosovo, jer se to dogodilo u trenutku kada je dnevna politika bila dominantna i u tom pogledu takav događaj od ekonomske, političke, geostrateške, socijalne i integracione važnosti treba zaista pozdraviti – rekao je Grdžaljiju.

On kaže da bi za sprovođenje ovog sporazuma trebalo da postoji spremnost lokalnih institucija.

– Ne bi trebalo da se bavimo time šta će se dogoditi posle izbora u Americi, da li će pobediti Tramp ili ko. Moramo da uradimo domaći zadatak i da apsorbujemo što više možemo iz ovog aranžmana. Ali uveren sam da je američki put ka podršci Zapadnom Balkanu bio i biće bez obzira na izborni epilog. Stoga ne bismo smeli da oklevamo oko ovoga, već treba da se dvoumimo zašto ne radimo za državu i zašto nemamo konkretne projekte – smatra Grdžaljiu.

Postignutim dogovorima usprotivio se bivši kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je obećao da se ti sporazumi neće sprovoditi njegovim dolaskom na čelo Vlade Kosova, jer prema njegovim rečima, sporazum krši Ustav Kosova.

Reporteri podseća, da se Kurti požalio da je bivši nemački ambasador Ričard Grenel, koji je posredovao u sporazumu potpisanom u Vašingtonu, imao ulogu u rušenju njegove vlade.

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država iz Demokratske stranke Džo Bajden bio je rezervisan u komentarima u vezi sa sporazumima postignutim u Beloj kući.

Rekao je da Kosovo treba tretirati kao nezavisnu državu, a ne kao deo Srbije.

Predsednički izbori u SAD biće održani u novembru.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime