pixabay.com

Kraj evropske perspektive za Balkan i pokopane nade Srbije za skori ulazak u Evropsku uniju. Ovako se u regionu tumači odluka Evropskog saveta da ne počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Evropsko “ne” je već izazvalo zemljotres u regionu, sa epicentrom u Skoplju, jer je premijer Zoran Zaev, koji je naciji obećao početak pregovora, zatražio hitne vanredne izbore. Neki mediji objavljuju crni scenario “reprize 90-ih” na Balkanu.

Srbija će uprkos stavu Brisela da zakoči prijem zemalja Zapadnog Balkana u svoje redove ostati pri svom strateškom opredeljenju priključenja EU, tvrdi Aleksandar Vučić i najavljuje da će naša zemlja nastaviti ekonomske reforme. Posle večere u Briselu, na kojoj su se šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker oprostili od lidera zemalja Zapadnog Balkana, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da sarađuje sa svima u svetu, uključujući Kinu i Rusiju bez obzira na pritužbe Evropljana .

Da li će Srbija dočekati dan da pristupi EU? Treba li da nastavi “evropski put” ili da se okrene Rusiji i Kini, ili da sarađuje sa svima? O svemu tome stav iznose čitaoci “Vesti” u Evropi i Australiji.

Slobodan Arsenijević – Kloten, Švajcarska

– Srbija neće nikada ući u EU, ne zato što ne želi, nego što će je uslovljavati priznavanjem nezavisnosti Kosova i to će uvek biti tako. Međutim, za tim ne treba žaliti nego treba i dalje raditi na EU zakonima, da bi što više firmi došlo u Srbiju, a u EU i ne moramo. Moramo se ugledati i treba da radimo kao Švajcarci, bilateralni dogovori da, a članstvo ne. Srbija ne treba da obraća previše pažnju na to šta ko od komšija i sa Zapada kaže u vezi sa saradnjom sa Kinom i Rusijom, naprotiv ta saradnja trebalo bi da se širi i ova vlast to dobro radi, pre svega što nije nepromišljeno uvela sankcije Rusiji. Ne kaže se za džabe: Nas i Rusa 300 miliona, a tek sa Kinom!

Aleksandar Boromisa – Sidnej, Australija

– Nerealno je očekivati da će Srbija ući u EU u narednih 10 godina. EU trenutno stoji na klimavim nogama zbog izlaska Velike Britanije, a i sve jačih glasova koji se javljaju iz drugih zemalja članica koje su nezadovoljne svojim statusom, na primer, Italije. Više je nego jasno da EU nezvanično zahteva priznanje Kosova jer ne želi milion Albanaca koji imaju pravo na srpsko državljanstvo da se odjednom pojave u Minhenu ili Parizu. Srpska javnost u ovom trenutku izgleda nije spremna na takvu trgovinu, iako političari daju različite signale. Srbija je u nezavidnoj situaciji, jer je okružena zemljama članicama EU i NATO bloka, većina trgovine i izvoza je takođe sa zemljama EU. Otkazivanje ljubavi EU bi imalo katastrofalne posledice, a takođe bi okretanje prema zapadu izazvalo gnev istočnih zemalja sa kojima smo prirodno vezani, a koje štite naše stavove po pitanju teritorijalnog integriteta. Ostaje da se vidi koliko ćemo moći da sedimo na dve stolice.

Aleksa Redić – Vićenca, Italija

– Evropska unija je sve dalja i dalja, pustimo je neka ide putem kojim ide. Opstaćemo i bez nje. Cena koju nam traže kako bismo bili deo unije je previsoka. Nećemo ništa dobiti, a izgubićemo mnogo više. Ostanimo gospodari naše teritorije. Rusija i Kina su već pokazale da su ozbiljni partneri. Jednostavno, ostanimo tu gde jesmo. Vremena se menjaju. Doći će i naše bolje sutra. Nije zlato sve što sija, kaže narodna poslovica. Nije daleko od istine.

 

David Živković – Minhen, Nemačka

– O tome odlučuju velike sile, a Evropska unija ima dosta svojih problema. Pored toga, EU o tome ne odlučuje, jer nije samostalna. Velike sile imaju svoj interes na Balkanu i možda im nije stalo da Srbija uđe u Evropsku uniju, nego da stalno Beograd ucenjuju i uslovljavaju novim zahtevima. Srbija ima veze sa Rusijom i Kinom, ali i EU što očito nekima ne odgovara. S obzirom na visoku zaduženost kod Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija je u opasnosti da uđe u dužničko ropstvo. Moraju se razvijati novi i unapređivati oni potencijali koje imamo, a to je poljoprivreda i industrija poljoprivrednih mašina i prerađivački kapaciteti. Moramo se oslanjati na svoje mogućnosti, iako ni sada ne proizvodimo u poljoprivredi koliko bismo mogli. Na primeru Holandije vidi se kako članice EU imaju i dalje razvijaju svoju nacionalnu privredu. Ali Srbiji se to ne dozvoljava, nego se traži da otvorimo tržište za robu iz EU, čak i onda ako je sumnjivog ili lošeg kvaliteta. Pitanje je koliko mi uopšte kontrolišemo ono što moramo da uvozimo.

Slađana Petrović – Pariz, Francuska

– Za sledećih 10 godina garantujem da Srbija neće ući u EU. Zato što u Srbiji niko od političara nikad neće smeti da prizna nezavisnost Kosova, a Evropa nas neće ako to ne uradimo. Mi ne možemo u EU i zbog njihovog uslova da se okrenemo protiv Rusije, što, sigurna sam, neće proći. Na sve to, EU počinje da truli zato što je Evropa izgubila svoje vrednosti koje je imala.

 

 

Marija Petrović – Beč, Austrija

– EU već dugo pokazuje da nije u stanju da rešava sopstvene probleme, a kamoli da može da se širi. Farsa oko Bregzita ugrožava opstanak EU. Teško da ćemo ikada dočekati da postanemo članica EU. Zbog toga je bitno da gledamo na sebe i, kao i posle Drugog svetskog rata, tražimo prijatelje u celom svetu, sa kojima bismo trgovali i time jačali ekonomski. Ekonomija je za nas najvažnija, jer je bitno da podignemo životni standard.

Lazar Đurica – Hanover, Nemačka

– Najbolje bi bilo da nikada ne uđemo u EU, jer je EU veliki protivnik pravoslavlja i bratske Rusije. NATO, koji nas je bombardovao nikako ne može da bude naš prijatelj. Do danas to nam ničim nisu pokazali. Oni nas lažu samo da nam uzmu Kosovo. Kosovo je naša žila kucavica i mi nikako ne možemo da ga damo za članstvo u EU. Makedoniji i Albaniji su obećali početak pregovora, a onda odustali. Ko da im veruje. Oni su prolazni. Uništili su Jugoslaviju, a sada će da unište sami sebe. Ne, ne, članstvo u EU ne bi trebalo da nam bude prioritetno pitanje.

Zaboravljaju naše žrtve

Zoran Stojiljković – Ofenbah, Nemačka

– Realno gledano, a to je i moje mišljenje Srbija neće nikada da uđe u EU. Postoji više razloga. Jedan od njih je nesređeno pravosuđe, visok stepen korupcije, nerešeno pitanje Kosova i Metohije i tako dalje. Najteže mi pada što izgleda da smatraju da nismo deo Evrope, a u stvari zaboravljaju istoriju. Zaboravljaju šta je sve Srbija uradila za tu istu Evropu i koliko je srpski narod dao života za njih. To je politika velikih sila i evropskih zemalja. Malo je to žalosno, ali je istina. Mislim i da ne treba ni mi da tražimo da uđemo u tu zajednicu. Gledajući sve zemlje Balkana koje su već tamo, vidim da se prema njima odnose kao prema državama drugog reda.