Da li će to Porše izgubiti ekskluzivnost i kvalitet?

0

Rezultati prodaje i prosečna zarada po automobilu pokazuju da je Porše u snažnom usponu, tako da čelnici kompanije imaju razlog da budu zadovoljni
 

Rezultati prodaje i prosečna zarada po automobilu pokazuju da je Porše u snažnom usponu, tako da čelnici kompanije, ali i čitave VW grupe imaju razlog da budu zadovoljni.

 

Nemački proizvođač isporučio je u 2013. godini 162.145 automobila, dok je samo deceniju ranije godišnja prodaja iznosila 71.141 jedinica. Ovakav skok postignut je najpre zahvaljujući značajnom rastu prodaje SUV modela Cayenne, ali i uvođenjem u gamu Panamere i Caymana.

 

Očekuje se da će rezultati u 2014. biti još bolji, s obzirom da je ponuda obogaćena novim krosoverom, Macan.

 

Predviđa se čak da će Porše, ako ne već 2014, onda sigurno 2015. kupcima širom sveta isporučiti preko 200.000 vozila. To znači da će kompanija planiranu godišnju prodaju za 2018. dostići bar tri godine ranije.

 

Osim što iz godine u godinu beleži dvocifreni procentualni rast prodaje, Porše je sa 16.700 evra zarade po jednom prodatom vozilu najuspešniji brend u VW grupaciji.

Uprkos ovakvi rezultatima, pojedini analitičari koji prate auto-industriju smatraju da dogoročno Porsche može da bude na gubitku.

 

U analizi koju je objavio AutomotiveNews, navodi se da bi Porše, umesto da po svaku cenu uvodi nove modele i povećava proizvodnju, trebalo da sledi svoju tradiciju i da nastavi da razvija inovativne i pionirske tehnologije.

 

Porše bi na taj način zadržao vodeću ulogu unutar VW grupacije, kada je reč o tehnološkim inovacijama, i manje bi se oslanjao na Volksvagen.
 

U suprotnom, ocenjuje se u analizi, imidž Poršea kao ekskluzivne automobilske marke mogao bi vremenom da bude narušen.

 

Fokusiranje na rast proizvodnje po svaku cenu, pogotovo na velikim rastućim tržištima kao što je Kina, moglo bi da utiče i na pad kvaliteta Poršeovih vozila.

 

Slučaj modela 911 GT3, koji je zbog serijske greške na motoru i opasnosti od požara povučen iz prodaje u martu kako bi se na svih 785 proizvedenih automobila zamenile pogonske jedinice, predstavlja opomenu čelnicima kompanije i ukazuje na moguće probleme koji se mogu javiti u budućnosti, ako dođe do pada kvaliteta proizvodnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here