Da li hranimo mačke na pogrešan način?

pixabay.com

Mačke koje su jele samo jedan obrok dnevno imale su više hormona za regulaciju apetita i druge zdravstvene koristi, prenosi Fox News rezultate nove studije.

Nova studija otkrila je neke novosti o mačkama i njihovim prehrambenim potrebama, piše Fox News.

Novo istraživanje stručnjaka za ishranu životinja sa Univerziteta Gvelf u Ontariju u Kanadi otkrilo je da su mačke koje se hrane jednim velikim obrokom svakog dana možda zadovoljnije i mole za hranu manje nego mačke hranjene sa više manjih obroka.

Nalazi su objavljeni u časopisu PLOS One Friday.

Mačke koje su jele samo jedan obrok dnevno imale su viši nivo tri hormona za regulaciju apetita, za šta su istraživači rekli da su životinje bile zadovoljnije. Takođe su sagorevale zalihe masti i imale su na raspolaganju više proteina za izgradnju mišića.

Studija je proučavala samo osam kućnih mačaka, koje su hranjene jednom dnevno, a zatim su hranjene četiri puta dnevno tokom 21 dana.

Iako je u pitanju samo mali uzorak, studija bi mogla da promeni najbolje prakse u nezi mačaka jer su istraživači pratili fizičku aktivnost mačaka, potrošnju energije i hormone za suzbijanje apetita.

„Ova otkrića mogu iznenaditi veterinarsku zajednicu i mnoge vlasnike mačaka kojima je rečeno da njihovim životinjama treba nekoliko manjih obroka dnevno“, kaže Adroni Verbruge, profesor i veterinar sa Veterinarskog koledža Univerziteta u Gvelfu u Ontariju.

Prethodne studije su samo proučavale efekte učestalosti obroka na ponašanje mačaka i nisu nadgledale zdravlje mačaka na istom nivou, navodi Kate Šoveler, profesorka.

„Nije bilo dobrog istraživanja koje bi podržalo pristup nekoliko obroka dnevno koje mnogi vlasnici čuju, pa smo želeli da stavimo neke stvarne podatke iza trenutnih preporuka za hranjenje kako bismo bili sigurni da odgovaraju mačkama“, navela je u saopštenju za javnost.

Upoređena su otkrića sa istraživanjima na ljudima koja su pokazala „pozitivne zdravstvene ishode sa isprekidanim postom i poboljšanjem sitosti“, kao i velikim mačkama u divljini koje se hrane i poste do sledećeg plena.

„Fiziološki, ima smisla da bi hranjenje samo jednom dnevno donelo koristi“, rekla je.

Verbruge je rekao da planiraju duže studije, napominjući da bi „ovaj pristup mogao biti koristan za promociju sitosti kod nekih mačaka, (ali) možda neće pomoći drugima“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime