pixabay.com

Saznajte prednosti i mane obične i električne četkice za zube i šta da gledate kad odlučujete koja je za vas idealna.

Mada je savet da pre izbora četkice razgovarate sa svojim zubarom kako biste izabrali onu koja najbolje odgovara vašim individualnim potrebama, Sali Kram iz Američkog udruženja stomatologa kaže da pojedine vrste električnih četkica bolje uklanjaju naslage od klasičnih četkica. Ipak, i klasične imaju nekih prednosti.

Klasična četkica za zube

Ako svejedno želite da koristite klasičnu četkicu za zube, Kram kaže da potražite onu s malom kompaktnom glavom kojom ćete lako dohvatiti zadnje zube.
– Uvek tražite četkicu s mekanim dlačicama, ne želite tvrdu – kaže Kram za “Insider”.

 

Četkanje tvrdim dlačicama može oštetiti desni, slaže se i Dejvid Leder, vanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Tufts univerziteta.

Prednosti klasične četkice:

– Prenosiva je – možete je nositi i u torbici.

– Jeftina je i prodaje se svuda.

– Nema baterije, nema potrebe za napajanjem.

Nedostaci klasičnih četkica za zube su:

– Teško može da dopre do određenih područja. Međutim, ako se pravilno koristi, klasična četkica može biti jednako efikasna kao i električna. Ali, u ovoj priči je zubni konac ključan – nijedna tehnika čišćenja zuba nije potpuna bez njega.

– Manje je efikasna – pregled iz 2014. pokazao je da je klasična četkica za zube manje efikasna u uklanjanju naslaga i sprečavanju gingivitisa, kako dugoročno tako i kratkoročno, u poređenju s električnom, ali autori upozoravaju da je potrebna veća standardizacija eksperimenata.

– Stvara višak plastičnog otpada – stručnjaci kažu da četkice za zube treba menjati na otprilike tri meseca ili kad dlačice počnu da se troše, što stvara plastični otpad.

– Mogu da budu abrazivnije od električnih četkica – ako preterano četkate ručnom četkicom za zube ili koristite tvrde četkice, teško je reći kada ste preterali. Za razliku od mnogih električnih četkica za zube, nema upozoravajućeg alarma ako pritiskate previše.

– Nije idealan izbor za neke ljude – stručnjaci kažu da osobe s invaliditetom i starije osobe mogu imati poteškoća u pravilnom četkanju ručnom četkicom za zube zbog problema s koordinacijom.

Električna četkica

Studije pokazuju da, kada je u pitanju održavanje oralne higijene, električne četkice imaju određene prednosti u odnosu na klasične četkice. Ipak, vredi razmotriti i nedostatke.

Prednosti električnih četkica:

– Efikasnije u smanjenju naslaga i gingivitisa od klasične četkice za zube – veliko nemačko istraživanje iz 2019. pokazalo je da su oni koji su koristili električne četkice za zube imali bolje opšte zdravlje usne šupljine, uključujući manje bolesti desni i gubitak zuba od onih koji su koristili klasične četke.

– Bolje za zdravlje desni – rezultati pregleda iz 2017. godine ukazali su da ovi pacijenti mogu imati bolje zdravlje desni, uključujući manje upala i manje krvarenja ako koriste električnu četkicu za zube umesto klasične, ali potrebno je više dugoročnih istraživanja.

– Bolje su za decu i starije – jedno malo istraživanje iz 2013. pokazalo je da je električna četkica efikasnija u uklanjanju naslaga od ručne četkice kod dece od 8 do 17 godina. Takođe, dobre su za starije ljude jer ih vibracije čine lakšim za upotrebu i to bez snažnih pokreta ruku, posebno za ljude s problemima poput artritisa.

– Imaju dodatke, mogućnost povezivanja s pametnim telefonom, tajmere i senzore, koji vam pomažu da četkate tačno određeno vreme i da ne pritiskate prejako.

– Smanjenje otpada – iako treba da menjate glavu električne četkice svakih nekoliko meseci baš kao i kod klasične četkice, kako Lider kaže, to je otprilike jedna četvrtina dužine klasične četkice, tako da korišćenjem električnih četkica stvarate manje otpada.

Nedostaci električnih četkica:

– Troškovi – električne četkice za zube, baš kao i njihovi zamenski delovi, značajno su skuplje od klasičnih četkica.

– Glasne su, što nekima može smetati.

– Mogu da uzrokuju oštećenja tkiva u ustima, ako je koristite s previše snage..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here