Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ruski senator Aleksej Puškov nabrojao je niz razloga zašto „karabaški scenario“ ne može biti primenjen na Donbas.

Iz Kijeva stižu informacije da Ukrajina planira da primene “karabaški scenario” na Donbas.

„Navodno, ako je Azerbejdžan uspeo, zašto ne bi i Ukrajina? Ako se razmisli geopolitički, to je nemoguće iz nekoliko razloga“, napisao je Puškov na Telegram-kanalu.

„Kao prvo, DNR i LNR imaju zajedničku granicu sa Rusijom, a ne sa Jermenijom, a to je odlučujući faktor. U Kijevu sigurno neće sporiti da su Rusija i Jermenija dve potpuno različite stvari. Pod dva, Azerbejdžanu je otvoreno pomagala Turska. Ukrajina ne može u sadašnjoj situaciji očekivati vojnu podršku SAD i NATO-a – samo indirektnu. A to nije dovoljno“, naglasio je senator.

Pod tri, prema rečima Puškova, kijevske vlasti su, verovatno, već obratile pažnju na to da je konflikt oko Karabaha završen slanjem ruskih oružanih mirovnjaka tamo – kojih sada nema u Donbasu.

„Ali, ako Ukrajini dođe u glavu da pokuša da vrati Donbas vojnim putem, situacija se na kraju može promeniti, što Kijevu neće odgovarati. Međutim, sve ovo – ako tom pitanju pristupite racionalno. Međutim, u kijevskim kuloarima vlasti, kao što znamo, malo je pristalica nepromišljenih impulsivnih rešenja. Oni mogu pasti u iskušenje, ako već nisu, da izaberu vojni scenario. Međutim, to bi bila velika greška: Donbas uopšte nije Karabah“, naglasio je senator.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here