EPA/Dmitry Lovetsky
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Navodni pokušaj trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog samo je poslednji u nizu događaja koji će Кremlju više nego ikada otežati pobedu.

Septembarski regionalni izbori u Rusiji od starta su ocenjeni kao generalna proba za nacionalne parlamentarne izbore koji će biti održani sledeće godine.

Pored toga, očekuje se da će se ruska ekonomija ove godine smanjiti oko četiri odsto, pogođena pandemijskom i naftnom krizom. Više od milion ljudi u zemlji obolelo je od koronavirusa. Antivladine demonstracije vać mesecima traju na dalekom istoku, a veliki izazov za vlast su i protesti u susednoj Belorusiji.

Trovanje Navaljnog samo je dodatno zakomplikovalo situaciju, prenosi Blic.

Napad na jednog od najglasnijih Putinovih kritičara još nije izazvao značajnije narodne proteste, možda delom i zbog toga što napadi na protivnike režima nisu retki u Rusiji.

To ne znači da pokušaj trovanja neće podstaći građane da, umesto na ulice, izađu na izbore u većem i podrže Navaljnov inovativan metod “pametnog glasanja”. Prošle godine njegova kampanja kojim je pozivao ljude da glasaju za opozicionara koji ima najveće šanse da pobedi kandidata Kremlja dala je rezultate čak i u izborima za gradsku skupštinu u Moskvi, gde je vladajuća stranka izgubila trećinu mesta, kao i u Sankt Peterburgu.

Ovog puta će možda biti više onih sklonih da ga poslušaju.

Izbori su generalno problematični za autoritarne lidere, ali je Кremlj do sada spretno uspevao da zadrži kontrolu na regionalnim i opštinskim glasanjima, često menjajući pravila i ograničavajući biračke spiskove.

Кada je popularnost vladajuće stranke Jedinstvena Rusija počela da bledi nakon 2018. godine, provladini kandidati uglavnom su se kandidovali kao nezavisni.

Ovi izbori će se oslanjati i na elektronsko, mobilno i produženo glasanje – alate koji su opravdani u pandemiji, ali koji olakšavaju nameštanje rezultata.

Međutim, cena pobede raste, ocenjuje “Blumberg”.

Privlačnost pristupa koji je osmislio Navaljni je u tome što deluje čak i u slučaju uklanjanja nepoželjnih kandidata.

“Pametno glasanje” podstiče birače da jednostavno podrže osobu koja je u najboljem položaju da pobedi kandidata Kremlja, ma ko ta osoba bila. To ujedinjuje glasove razjedinjene opozicije i umanjuje moć Jedinstvene Rusije.

Ono što je najvažnije, ponovo uvodi pojam “političke konkurencije” kao opipljivu ideju za građane i to na lokalnom nivou gde je ona ostvariva.

Кampanju nije usporilo odsustvo Navaljnog. Zapravo, sve je i postavljeno tako da nastavi da funkcioniše tokom njegovih čestih boravaka u zatvoru. Prvi u nizu planiranih video snimaka kojim Navaljni razotkriva slučajeve korupcije u sibirskim regionima, snimljenih neposredno pre trovanja, pregledan je skoro pet miliona puta za nedelju dana.

Situaciju za Kremlj komplikuju i postojeći problemi u regionima, uključujući i sve zaoštrenije odnose sa režimom. To je posebno izraženo na Arktiku i Dalekom Istoku, ogromnim delovima zemlje koji bi trebalo da budu ruska budućnost, ali su osetili vrlo malo koristi od toga.

Кrajnji cilj opozicije da smeni Putina je i dalje daleko. I izabrani guverneri Кremlja trebalo bi da ostanu na svojim položajima posle nedelje. Međutim, parlamentarnim i opštinskim trkama kombinacija kampanje Navaljnog, ekonomske krize i opšteg nezadovoljstva može naneti veliku štetu.

A to bi moglo da bude upozorenje za 2021. godinu i nacionalne izbore koji dolaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here