Grupa naučnika iz nekoliko zemalja predvidela je da Parkinsonova bolest može postati pandemija do 2040. godine.

Neurološki poremećaji su “glavni izvor globalnih invaliditeta, a posebno Parkinsonova bolest koja je najbrže rastuća bolest ovog tipa u svetu”, utvrdili su u istraživanju objavljenom u Journal of Parkinson’s Disease.

Izveštaj ukazuje da se broj ljudi koji pate od ove još neizlečive bolesti udvostručio između 1990. i 2015. godine, dosežući oko šest miliona. U tom smislu, predviđanja ukazuju na to da ova cifra može premašiti dvanaest miliona i dostići 17 miliona do 2040. godine.

Među faktorima koji utiču na to povećanje je veća dugovečnost: očekivani životni vek se povećao tokom šest godina u poslednje dve decenije, a trend pokazuje da će biti sve više pojedinaca i to u dobi iznad 65 godina godina.

Negativne okolnosti industrijalizacije, kao što su rukovanje i kontakt sa hemijskim supstancama (pesticidi, rastvaraći) pogoduju nastanku Parkinsonove bolesti. Međutim, učestalost kojom se ova bolest manifestuje povećava se za oko 40% među ljudima koji su odlučili da prestanu pušiti u poređenju sa onima koji to i dalje čine, mada nije poznato da li je to slučajna veza između ovih faktora.

Naučnici naglašavaju da društvo mora preduzeti mere kako bi se sprečila Parkinsonova bolest, kao što je eliminacija upotrebe hemikalija. Oni takođe preporučuju razvoj specijalnog sistema medicinske zaštite za osobe kojima je dijagnostikovan ovaj neurološki poremećaj.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here