Da li je “Pančevac” bezbedan za saobraćaj?

0

Pančevački most je veoma često mesto saobraćajnog kolapsa i nesreća 

 

U Sekretarijatu za saobraćaj i JP “Putevi Srbije” prebacuju jedni na druge nadležnost za most dok saobraćajni stručnjaci tvrde da je saobraćaj na celom potezu od Beograda do Pančeva nedovoljno dobro organizovan.

 

Nažalost, u nesrećama je poginula devojčica Anđela V. (12), a osam osoba je lakše povređeno. Poslednja tri sudara na Pančevcu izazvali su kilometarske kolone vozila i zastoje od po nekoliko sati.

 

Međutim, izgleda da niko ne zna ni ko je nadležan za Pančevac. Tako u Sekretarijatu za saobraćaj ističu da oni nisu odgovorni za Pančevac već “Putevi Srbije”. U “Putevima” tvrde da po poslednjoj izmeni Uredbe o kategorizaciji puteva nadležnost za organizaciju saobraćaja na ovom mostu ima Grad. Građanima ne preostaje ništa drugo nego da se na ovom mostu naoružaju oprezom i “čeličnim” živcima.

– Čim je neki sudar, nastaje haos. Prekjuče je od “Banije” bila kolona do mesta udesa, nemaš gde da prođes. Kada je neki ozbiljniji udes stojim i po tri sata u mestu. Putnike pustim da idu pešice – priča vozač autobusa na liniji 95.

I ostali učesnici u saobraćaju na Pančevcu gotovo svakodnevno preživljavaju pravu dramu i traže da se uvede red.

Saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija smatra da se saobraćaj na Pančevcu ne može izolovano posmatrati, već kao deo situacije na Zrenjaninskom i pre svega Pančevačkom putu.

 

– Pančevački put je saobraćajnica koja je izgrađena kao autoput. Vizuelno izgleda kao autoput sa po dve saobraćajne trake, ali u svemu ostalom poništava karaketristike auto puta. Na ovoj saobraćajnici se nalaze raskrsnice koje su semaforizovane, pešaci prelaze kolovoz u nivou puta, a veći je broj ulaza i izlaza sa puta koji nisu organizovani, kao da nije reč o značajnoj saobraćajnici koja ima vi sok obim kretanja vozila i omogućava velike brzine. Takvo ponašanje vozača preliva se i na Pančevac gde se takođe događaju nesreće – kaže Simidžija i dodaje da bi nadležni ovde trebalo da organizuju saobraćaj primereno autoputu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here