commons.wikimedia/Kremlin.ru
Ruski vojnici u bazi Hmejmim u Siriji

“Otvaranje vojne baze Rusije u Nagorno-Karabahu pomoglo bi da se ojača bezbednost i stabilnost u ovom području”, rekao je za Sputnjik savetnik predsednika za spoljne poslove nepriznate republike David Babajan.

– Kao ekspert, građanin i političar ove zemlje smatram da bi bilo vrlo dobro da imamo rusku bazu. Prosudite sami. Rusija ima jako moćan geopolitički potencijal. Šta ako Turska počne da podstiče Azerbejdžan na agresiju? A šta ako militanti izmaknu kontroli Turske i odluče da ovde nešto naprave? U tom slučaju oni mogu specijalno pokušati da zadaju udarac imidžu Rusije, ne govoreći o tome da nas stave u vrlo težak položaj sa stanovišta bezbednosti – izjavio je Babajan.

U vezi s tim, dodaje on, instalacija ruske vojne baze u Nagorno-Karabahu bio bi dobar potez.

– U svakom slučaju, to bi u velikoj meri ojačalo bezbednost i stabilnost ovde, pri tom u dugoročnoj perspektivi – ukazao je političar.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci nadgledaju poštovanje primirja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here