Pexels

Na društvenim mrežama su tokom pandemije koronavirusa često bile aktuelne šale, ali i ozbiljne rasprave o tome koliko se često stvarno treba tuširati, a neki su, ostajući kod kuće, menjali svoje higijenske navike, preskačući tako svakodnevno tuširanje koje im se činilo bespotrebnim.

Iako je pitanje održavanja higijene privatna stvar svakog pojedinca, mnoge ipak zanima šta o tome misle lekari.

„Ne treba svaki dan prati celo telo“, rekla je za Well and Good dermatolog Rakel Nazarian, „posebno kad ne izlazite iz kuće, ne znojite se i ne dolazite u kontakt sa prljavštinom kojiu biste u normalnim uslovina hteli da uklonite“.

Ipak, navike tuširanja su individualne i ne postoji pravilo koje bi svima odgovaralo .

„Ako imate zdravu kožu, u redu se tuširati i jednom u tri dana, ali ako vam je koža suva ili ste nekad bolovali od ekcema, radije se na brzinu istuširajte svaki dan kako biste nadoknadili vlažnost i uništili prisutne mikrobe“ kaže dr Nazarian napominjući i da bi odmah nakon toga kožu trebalo hidritati, kako biste zadržali vlagu.

Dr Nazarian je dodala da „ako vam koža nije suva, možete to da produžite na svaki drugi dan“,

Prema mišljenju mikrobiologa Džejsona Tetroa, preskakanje tuširanja neće naškoditi zdravlju, bez obzira koliko dugo niste bili u dodiru s vodom.

„Telo može i bez tuširanja, kaže Tetro, ali dodaje i da je u tom slučaju dobro barem svakih nekoliko dana oprati intimno područje, da se izbegne kontaminacija fekalnim bakterijama koje dovode do infekcija mokraćnog sistema.

On dodaje da „ako prestanete da se tuširate, brzo ćete zbog bakterija koje žive na koži, početi da zaudarate“, i objašnjava da se, zahvaljujući kombinaciji mikroba i imunološke funkcije, naša koža „sama brine za sebe“ i održava se čistom.

„Zdrave bakterije koje žive na našem telu obavljaju najbitnije procese i održavaju čistoću kože kojoj ništa drugo nije potrebno, a dalje je na vama hoćete li se prati sapunom ili ćete testirati te impresivne veštine samočišćenja tela“, zaključio je mikrobiolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here