Da li je realan svet bez vozačkih grešaka?

0

Novi sistemi su zamišljeni da ispravljaju ljudske greške i povećaju bezbednost u vožnji. Ovako nešto će valjda tada biti retko viđeno….
 

U Nemačkoj je pokrenut istraživački projekat UR:BAN, koji ima za cilj poboljšanje bezbednosti na putevima i smanjenje broja saobraćajnih nesreća. Projekat je fokusiran na tri oblasti: sisteme asistencije vozaču, povezanost automobila sa mrežom saobraćajne signalizacije i na samog čoveka kao ključnog činioca u saobraćaju.

 

Jedan od učesnika u projektu je i Opel. Ova kompanija radi na sistemu asistencije koji treba da kompenzuje nedostatak reakcije kod vozača u situacijama pre nego što se dogodi sudar.

 

Ovaj sistem koristi kameru i radar, kao i modifikacije na sistemima za upravljanje i kočenje. Kada uoči da vozač ne reaguje na pretnju od sudara, sistem preuzima kontrolu nad upravljačem i skreće automobil kako bi izbegao udes.

 

Cilj je da se razvije algoritam koji će prepoznati da li vozač namerava da reaguje ili ne. Ako se proceni da će vozač samostalno pokušati da izbegne sudar, sistem neće intervenisati ili će odložiti alarmiranje vozača i preuzimanje kontrole nad upravljačem.
Sistem obaveštava vozača o optimalnoj brzini pri kojoj će na sledećem semaforu proći kroz zeleno. Sistem obaveštava vozača o optimalnoj brzini pri kojoj će na sledećem semaforu proći kroz zeleno.

 

Osim ovog sistema, Opel razvija i komunikacionu tehnologiju Car-to-X koja ima za cilj bolje iskorišćenje "zelenog talasa" u gradu, kako bi se dodatno smanjila potrošnja goriva i zagađenje sredine.

Prilagođavanjem brzine kretanja smanjuje se broj nepotrebnih kočenja, zaustavljanja i ponovnih startovanja i ubrzavanja na semaforima. Prilagođavanjem brzine kretanja smanjuje se broj nepotrebnih kočenja, zaustavljanja i ponovnih startovanja i ubrzavanja na semaforima.

 

Slično sistemu koji je nedavno predstavio Audi, kompjuter u automobili povezuje se onlajn sa sistemom koji kontroliše semafore u gradu i savetuje vozača kako da prilagodi brzinu, ne bi li uhvatio zeleno svetlo na sledećoj raskrsnici.

 

Optimizacijom brzine, sprečava se da vozač nepotrebno ubrzava ili koči ispred semafora, čime se postiže veća ekonomičnost u vožnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here