Britanska obaveštajna služba MI-6 i Centar za Vladine komunikacije Velike Britanije (GCHQ) proveravaju verziju da Rusija može biti umešana u zaplenu Irana tankera „Stena Impero“ , tvrdi tabloid „Sandej miror“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima lista, „postoji podozrenje“ da se britanski tanker mogao naći u iranskim vodama zbog lažnih koordinata GPS, koje je iranska obaveštajna služba navodno mogla da pošalje uz pomoć „ruske špionske tehnologije“. Izvor „Sandej Mirora“ u vojnom resoru je saopštio da je na pomoć tankeru krenula fregata „Montrose“, ali je zakasnila za 10 minuta, jer je „Stena Impero“ koji se nalazio do tada u teritorijalnim vodama Omana, već bio „usmeren“ u vode Irana.

„Rusija poseduje tehnologije za falsifikovanje GPS i ona je mogla da pomogne Iranu u toj avanturi“, saopštio je listu izvor u zapadnoj službi bezbednosti, po čijem mišljenju su Korpus čuvara islamske revolucije i ruska obaveštajna služba „vrlo tesno sarađivale u Siriji, štiteći i promovišući svoje interese“.

List tvrdi da je Rusija mogla da učestvuje u zapleni tankera „samo uz odobrenje“ predsednika Vladimira Putina.

Incident u Ormuskom moreuzu

U petak je tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu zarobio Korpus čuvara Islamske revolucije u Iranu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila. Velika Britanija je osudila taj potez, nazvavši ga — „neprihvatljivim“. Napad je došao usred britansko-iranskih tenzija koje su eskalirale nakon što je Velika Britanija zauzela iranski supertanker blizu Gibraltara.

Agencija „Fars“ ranije je saopštila da se svih 23 člana posade zadržanog tankera sada nalazi u luci „Bandar Abas“ i da će ostati na brodu sve do kraja istrage.

Iranske snage takođe su zadržale i brod „Mesdar“, koji plovi pod zastavom Liberije, ali je on kasnije pušten.

Incident sa tankerom „Stena impero“ bio je faktički odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera od strane vlasti britanskog Gibraltara 4. jula. Brod „Grejs 1“ osumnjičen je za narušavanje sankcija EU protiv Sirije. U okviru istrage slučaja, policija je privela kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je njihov pritvor produžio do 15. avgusta.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime