“Da li je Rusiji zaista potrebno da ima pet ili deset nosača aviona, ako nikoga neće da napadne?”

Vestionline, Tanjug
1
EPA/Abir Sultan
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

“Iako je američki vojni budžet deset puta veći od ruskog, Rusija se prilično efikasno suprotstavlja SAD, zahvaljujući svojoj nauci, našoj industriji i novim dostignućima, ali nama veća sredstva nisu potrebna, jer ne nameravamo nikoga da napadnemo”, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, u intervjuu za Moskovski komsomolec.

On je istakao da su Rusiji potrebna sredstva za odbranu u slučaju agresije na zemlju, što je, kako je rekao, efikasnije i jeftinije, i dodao da Moskva ne pokušava da se nadmeće sa SAD na svim frontovima.

– SAD troše velike količine novca na privatne kompanije, nosače aviona, a imaju i 170 baza po celom svetu. Samo za operaciju u Avganistanu SAD imaju troškove koji su skoro jednaki godišnjem budžetu za odbranu. Ali, da li je Rusiji zaista potrebno da ima pet ili deset nosača aviona, ako nikoga neće da napadne – zapitao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, jasno je da ruski vojni budžet ne može da se poredi sa američkim, koji je deset puta veći i dodao da je Rusija po tom pokazatelju tek sedma zemlja na svetu.

– Najvažnije je to što smo prilično efikasni u vojnim rashodima, koji se vrlo precizno troše i koje pažljivo nadgleda naš vrhovni komandant – rekao je Šojgu.

Na pitanje o mogućnosti učešća Rusije u novim vojnim sukobima, on je rekao da pretnje Rusiji ne postaju manje.

– SAD su se već povukle iz dva važna ugovora o kontroli nuklearnog oružja. Za sada ostaje sporazum START-3, o kojem se takođe raspravlja u SAD: obnoviti ga ili ne obnoviti? Kao rezultat ovog pristupa, svet postaje sve više nepredvidiv i manje siguran – naglasio je Šojgu.

Glavnu pretnju vidi u tome što SAD, u svetu u kojem postoji velika verovatnoća grešaka u sistemu kontrole oružja, veruju da se ravnoteža snaga razvila u njihovu korist.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here