Pixabay.com

Slanina je vrlo popularna u našoj zemlji. Većina je jede za doručak uz jaja, a meze je nezamislivo bez nje. Međutimdecenijama se oko nje vrte oprečne priče, od onih da je neverovatno zdrava, pa do onih da bi trebalo da je izbegavamo u širokom luku.

Porcija slanine od 100 grama, prema stručnjacima za sadrži:

  • 37 grama visokokvalitetnih životinjskih belančevina
  • vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12
  • gvožđe, magnezijum,cink i kalijum

Ali, pored ovih dobrih strana, slanina sadrži i one loše. S obzirom na to da se u procesu sušenja koristi so, slanina ima prilično visok sadržaj soli, a poznato je da so podiže krvni pritisak. Prerađeno meso takođe sadrži aditive poput nitrata i nitrita. Problem sa ovim aditivima je što kuvanje na visokoj temperaturi dovodi do toga da oni formiraju jedinjenja koja se zovu nitrozamini, koji su poznati kancerogeni, piše “Healthline”.

Međutim, antioksidanti poput vitamina C i eritorbinske kiseline se sada često dodaju tokom procesa sušenja. Oni efikasno smanjuju sadržaj nitrozamina u slanini. Slanina sadrži mnogo manje nitrozamina nego pre, ali naučnici su i dalje zabrinuti da veliki unos može povećati rizik od hroničnih bolesti.

Naravno, navode stručnjaci, poenta je biti umeren i ne preterivati ni u čemu. Zato vam donosimo i tri benefita ovog delikatesa.

1. Povećava energiju

Slanina je odličan izvor energije sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata koji pomaže da se resetuje metabolizam, čineći gubitak težine mnogo lakšim.

2. Odlična je za pamćenje

Slanina sadrži holin, koji je neophodan za izgradnju pamćenja. Stručnjaci su proučavali efekte holina u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Dokazano je da ishrana koja sadrži holin pokazuje smanjenu stopu gubitka pamćenja tokom vremena.

3. Utiče na raspoloženje

Prema mišljenju stručnjaka, u slanini je supstanca koja izaziva zavisnost koja izaziva poboljšanje raspoloženja, zadovoljstva i snižava nivo stresa, piše “Personaltrainerfood”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here