Pixabay.com

Biti intiman sa partnerom/partnerkom, ne znači samo poznavati intimne delove njegovog/ njenog tela.

Intimnost, doslovce znači prisnost, tesnu povezanost i u vezi je izuzetno važna jer govori o našoj dubokoj vezi s partnerom. Na osnovu toga, možete reći da li vaša veza ima šansu za budućnost.

Za većinu nas, intimnost je uglavnom povezana sa seksom. Intimni momenti s partnerom su oni kada smo otvoreni za bliže odnose, milovanje, dodir…

Međutim, pored fizičke, postoje i drugi oblici intimnosti koje vredi upoznati. Između ostalog, govorimo o emotivnoj ili intelektualnoj intimnosti.

Fizička intimnost – Želja, strast, dodir – gradi fizičku intimnost u vezi. Ova vrsta intimnosti je izuzetno važna. Zahvaljujući tome učimo, prihvatamo i pristupamo jedni drugima. U mnogim odnosima, ova vrsta bliskosti je početak uspešnog odnosa koji nam daje osećaj sigurnosti.

Intelektualna intimnost – Intelektualna intimnost se odnosi na izražavanje vaših stavova, razmenu mišljenja o za vas važnim stvarima. Važan aspekt je sposobnost slušanja partnera. Kada zajedno dođete do određenih zaključaka, rešite probleme, ili ste barem spremni da pažljivo saslušate jedno drugo stvara se osećaj da se približavate.

Emotivna intimnost – Emotivna blizina može biti stvorena i sa partnerom, ali i sa drugom bliskom osobom, na primer, s prijateljem, porodicom… Ako znate taj osećaj, kada shvatite sve bez reči, a partner vas razume i čita iz vašeg uma, to je ta vrsta intimnosti. Bez emotivne intimnosti, gde dve osobe razumeju svoja osećanja i emocije, teško je izgraditi trajnu vezu.

‘Svakodnevna’ intimnost – Uobičajeni zajednički trenuci, strasti, šetnje, putovanja – sve vas približava. Ako se oboje u takvim prilikama osećate dobro, onda možete biti sigurni da ste povezani. Za tu vrstu bliskosti nisu neophodna identična interesovanja, važno je da vam je dobro dok sa partnerom provodite vreme.

Samo seks ili ne? – Ako znate različite vrste intimnosti i otkrijete da vas osim fizičke intimnosti, ništa više ne povezuje, onda možete sa sigurnošću reći da vi samo imate seks, i da vaša veza nema previše izgleda u budućnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime