EPA/Martin Divisek
Premijer Mađarske Viktor Orban

Da li će novi, očekivani talas migranata, ići na ruku premijeru Mađarske Viktoru Orbanu uoči parlamentarnih izbora na proleće 2022.? Oni koji misle da hoće podsećaju da je Orban – poslednje izbore dobio upravo zahvaljujući sirijskim izbeglicama.

Smatra se da mu u prilog ide i tekst o “Hugzitu”, odnosno izlasku Mađarske iz EU koji je objavio list “Mađarska nacija” – a koji se smatra nezvaničnim Vladinim glasilom.

Na pitanje da li je vreme za Hugzit, kako se pita list “Mađarska nacija”, čini se, odgovaraju svi osim Viktora Orbana. On je poslednji put o tome govorio 2016. godine, i to posle Bregzita. Tada je rekao da postoji život i van Evropske unije.

– Sve glasnije poruke zvaničnika iz Budimpšete o eventualno izlasku iz EU – te pretnje su poruka pre svega biračima u Mađarskoj – vernim Fidesu i premijeru Viktoru Orbanu kojima se sviđa borba za suverenitet i borba protiv tzv. imperije Brislela – sa druge strane to je poruka i Briselu dokle Orban može da ode u kranju desnicu a da pritom opet stižu pare iz Brisela – rekao je novinar Gabor Bodić.

Miša Đurković iz Instituta za evropske studije kaže da Orban smatra da on previše i da Mađari istočne Evrope previše tolerišu to što radi Brisel – razdvajanje je sve radikalnije.

– I ono će sigurno ići u tom pravcu. Orban kao i veći deo istočne Evrope se prosto suprotstavlja ovome što je ideologija koja se sve više izvozi – radikalni feminizam, LGBT, radikalne ekologije – naveo je Đurković.

Osim polemike o tome ko više toleriše razlike, Brisel ili Budimpešta, argument koji Orban neretko koristi jeste i da Mađarska dobija sve manje novca od Evropske unije. Istraživanja pokazuju da Mađari baš evropske fondove navode kao jednu od najvećih prednosti članstva.

Gabor ističe da ekonomisti smatraju da Mađarska ne bi preživela ni godinu dana nakon prekida odnosa sa EU.

Na pitanje koliko Mađarska može da preživi bez EU Đurković kaže da može i te kako dobro oni od sledeće godine postaju donatori, dakle, više nisu neko ko prima od EU.

Mađarska je članica Unije više od 17 godina. Kako prenosi izveštač RTS-a iz Brisela mnogi smatraju da je Orban bio prvi koji je shvatio da kad jednom postanete deo kluba više, zapravo, ne morate tako čvrsto da se držite njegovih pravila.

“Mnogi analitcari kažu da je mađarski model upravo u tome – biti članica, koristiti prednosti članstva, i izdašne evropske fondove, a kod kuće ignorisati pravila članstva, i praktično se rugati EU institucijama o njihovom trošku”, kaže novinar Dušan Gajić.

Sporili su se Brisl i Budimpešta i o migrantskoj krizi, medijima, univerzitetu, LGBT zajednici… Uz Poljsku, Mađarska je prva zemlja za koju je pre tri godine pokrenuta kaznena procedura koja, u teoriji, može da dovede do gubitka prava glasa u evropskoj porodici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here