pixabay.com

Važno je da obratite pažnju na to kako se osećate dok pijete kafu.

Prosečni kafopija konzumira više od tri šoljice kafe svaki dan, dok više od 60 odsto odraslih osoba svaki dan popije bar jednu šoljlicu kafe.

Ako tokom dana više vremena provodite pijuckajući kafu umesto vode, možda se pitate da li možete od kafe da dehidrirate. Dijetetičarka Iliza Nusbaum otkrila je za Real Simple nekoliko načina da tačno shvatite kako vaša navika pijuckanja kafe utiče na nivo hidratacije.

Ako redovno pijete kavu

Ako ste zabrinuti zbog jutarnje šoljice kafe, ne morate da brinete previše. Svako ko redovno konzumira kafu ili čaj sa kofeinom razviće toleranciju, a jedna šoljica kafe nema značajan efekat na ukupan status hidratacije.

Istraživanja su pokazala da ispijanje dve do četiri šoljice kafe ima mali uticaj na hidrataciju. Kofein u kafi je diuretik, ali redovnim konzumiranjem kafe taj diuretski efekat zapravo smanjuje i minimalno utiče na izlučivanje mokraće.

Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo nema potrebe da preterano kompenzujete vodu ako redovno pijete kafu.

Ako povremeno pijete kafu

Diuretski efekat kafe smanjuje se redovnim konzumiranjem, ali osobe koje samo povremeno piju kafu jače mogu da osete dehidrirajući efekat. One jednostavno nemaju isti nivo tolerancije kao ljudi koji kafu piju češće.

Međutim, uticaj nije previše intenzivan. Važno je da obratite pažnju na to kako se osećate dok pijete kafu. Na primer, ako češće idete u toalet, možda bi trebalo da povećate unos tečnosti kako biste je nadoknadili, prenosi Večernji.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here