pixabay.com
Foto: Ilustracija

Razlike između fabrički navedenih i realnih brojeva manje su kod kompaktnih automobila ili limuzina nego kod SUV-ova i kombija.

Nemački auto-klub ADAC sprovao je veliko istraživanje i došao do zaključka da proizvođači automobila netačno označavaju veličinu prtljažnika svojih automobila.

Na primer, prtljažnik VW Sharana je ni manje ni više nego 325 litara manji od navedenog. Ali i drugi proizvođači takođe ponekad ne zaziru od toga.

Volkswagen za Sharan deklariše kapacitet od 955 litara, ali merenja ADAC-a, pokazuju da je on kapaciteta svega 630 litara.

Kod modela Volvo XC90 postoji više od 240 litara razlike između specifikacija proizvođača i prakse.

Sa druge strane, razlike su prilično male za modele iz jeftinijeg segmenta, piše Revijahak. Na primer, prtljažnik Dacia Dustera samo je 4 litra manji od fabrički navedenog.

Prema ADAC-u, preterivanje se uglavnom događa kod skupljih modela kod kojih proizvođači automobila velikodušno zaokružuju veličinu prtljažnika.

Razlike su manje kod kompaktnih automobila ili limuzina nego kod SUV-ova i kombija.

Najmanji modeli, poput Toyote Aygo, ponekad imaju i veći prtljažnik nego što je odredio proizvođač.

Ponekad su velike razlike između podataka proizvođača i merenja ADAC-a posledica činjenice da neki proizvođači, na primer, dodaju prostor za smeštaj rezervne gume u ukupnu zapreminu prtljažnika.

Zato se preporučuje da potrošači uzimaju podatke proizvođača samo kao okvirne smernice i uvek pre kupovine automobila provere da li važni, veći predmeti, poput dečjih kolica, mogu da stanu u prtljažnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here