pixabay.com

Ako ovu doslovce “goruću” temu svedemo na brojke, onda to izgleda ovako: da biste popušili jednu cigaretu, treba vam oko šest minuta.

Ako tokom radnog vremena popušite tri cigarete, to je 18 minuta manje rada. Tokom 20 radnih dana za mesec dana u firmi pušite 360 minuta, odnosno šest radnih sati. Dodate li u računicu još minut-dva da fizički izađete napolje kako biste zapalili, lako dođemo do toga da sedam sati mesečno na poslu provedete pušeći.

Uzmemo li gore navedene podatke kao neki prosek (i pod uslovom da sve tri cigarete čovek ne zapali tokom službene 30-minutne pauze), prosečan pušač mesečno radi otprilike sedam sati manje od nepušača. U velikim kompanijama kolege nepušači često spominju nepravdu koja se prećutno dopušta, ali postoji i odgovor pušača.

“Ali i nepušači se odmaraju, dok smo mi napolju na cigareti, oni surfuju internetom”, uzvraćaju pušači.

“A vi nikad ne surfujete internetom tokom radnog vremena?”, odgovaraju nepušači.

“Dvadesetak godina radila sam u različitim kolektivima. I znam da svi podjednako treba da imaju pauzu i svi je uzimaju. Niko ne uspeva osam sati da radi efektivno niti to može. Kažu da možemo najviše da radimo pet ili šest sati, ostale sate nekako ukrademo sitnim i vrlo potrebnim pauzama”, navodi jedna žena.

Neko ide da zapali cigaretu, neko bulji kroz prozor, neko bulji u Fejsbuk na mobilnom, neko i puši i bulji u Fejsbuk istovremeno, neko pije kafu s kolegama… a opet, nepušačima se neretko čini da rade više od pušača. Zato što pušača često fizički nema u kancelariji i zato što ga, prema gore navedenoj računici, nema sedam sati mesečno na radnom mestu.

“Nisam pušač, ali ne verujem da pušači rade manje. Prema mom mišljenju, rade manje oni koji su spori, nedelotvorni, lenji ili nesposobni. I to nema veze s pušenjem“, smatra pušač.

Nekad će pušaču biti potrebno trostruko manje vremena od nepušača da bi nešto obavio kako treba. Nekad će biti obrnuto. Nije rešenje zabranjivati kratke “puš-pauze”, jer od zabrana nema koristi. Dobićete radnike koji će svejedno uzeti pauzu, ali će usput biti i nervozni jer nemaju nikotina u krvi.

Niko ne može biti fokusiran ceo dan niti na taj način može nešto dobro da uradi. Merite efektivnost, ne vreme!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here