Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Striming video servis Netfliks imaće drugu priliku da na dodeljivanju Nagrada američke filmske akademije sledećeg meseca preuzme glavnu nagradu filmske industrije od tradicionalnih holivudskih filmskih studija.

Dva Netfliksova filma, mafijaški ep “Irac” i bračna drama o razvodu “Priča o braku”, osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film koji će biti dodeljen 9. februara. Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi prodicent, preneo je sinoć Rojters.

Gigant Silicijumske doline boriće se za Oskara protiv holivudskih studija starih preko jednog veka, uključujući Juniverzal pikčers, Vorner bros i Kolumbija pikčers.

Mračna priča o poreklu stripskog junaka “Džokera” vodi sa 11 nomancija. “Irac”, Juniverzalov epski “1917” o prvom svetskom ratu i film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, koji je producirala Kolumbija, dobili su po 10.

Osvajanje oskara za najbolji film poboljšalo bi reputaciju Netfliksa u filmskoj industriji i dalo bi mu nova prava u sve jačoj konkurenciji u borbi za gledaoce. Kompanija je počela sa izdavanjem originalnih filmova 2015. godine i pokušava da izgradi kolekciju prestižnih filmova zajedno sa desetinama svojih komedija, trilera i akcionih spotova.

No, pionir digitalnog videa razljutio je vlasnike bioskopa insistirajući da njegovi filmovi budu dostupni za strimovanje istovemeno ili nekoliko nedelja nakon prikazivanja u bioskopima.

Glavni bioskopski lanci usprotivili su tome i odbili su prikazivanje Netfliksovih filmova. Ta praksa je takođe naterala članove filmske akademije na debatu o tome kako da definišu film.

Prošle godine Netfliksova “Roma” nominovana je za najbolji film, ali nije pobedila.

Filmski kritičar Oven Glajberman predviđa je da će servis za striming ponovo izgubiti u trci za glavnu nagradu od “1917” ili “Bilo jednom u Holivudu”, dok, kako tvrdi, “Irac” nema “to što je potrebno da pređe liniju”.

Za “Irca”, koji govori o nestanku vođe sindikata Džimija Hofa, Martin Skorceze dobio je nominaciju za najboljeg režisera, a Al Pačino i Džo Peši za sporedne uloge.

Zvezde filma “Priča o braku” Skarlet Johanson i Adam Drajver, koji igraju šou-biznis par koji vodi borbu za razvod i starateljstvo, dobili su nominacije za glavne uloge.

Među ostalim Netfliksovim filmovima, “Klaus” i “Izgubio sam telo”, nominovani su u kategoriji najbolji animirani filmo.

Biografski film „Dvojica papa” dobio je tri nominacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here