pixabay.com

Pauk i zmija, koji su na “crnoj listi” kod većine ljudi, izgleda da imaju mnogo veće međusobne “probleme”.

Da li bi pauk mogao da ubije i pojede zmiju?

Pitanje možda zvuči kao da je hipotetično ili kao kada deca razmenjuju neobična pitanja u školskom dvorištu, ali to je zaista tema nove studije objavljene u naučnom časopisu Journal of Arachnology. Odgovor je – da! I to toliko odlučno da – da su čak i naučnici koji su sproveli studiju ostali zapanjeni svojim rezultatima.

“Iznenadio sam se da pauci jedu zmije na svim kontinentima (osim na Antarktiku)”, kaže vođa studije Martin Nifeler, stručnjak za paukove na Univerzitetu u Bazelu u Švajcarskoj. “Iznenadilo me je da se radi o toliko različitih grupa paukova koji su sposobni da ubiju i pojedu zmiju, i to veliki broj različitih vrsta.”

Nifeler i njegov kolega i koautor, stručnjak za zmije sa Univerziteta Džordžija, Vitfild Gibons, pretražili su svaki deo naučne literature koju su mogli da pronađu, kao i sajtove i društvene mreže, vesti, pa i stara izdanja časopisa National Geographic, kako bi ih pronašli što više o ovoj temi. Otkrili su više od 300 zabeleženih slučajeva, a podaci su obuhvatili više od 40 vrsta paukova i više od 90 vrsta zmija.

Kao što se moglo i očekivati, veliki pauci poput tarantula bili su među onima koji su najčešće za obrok imali gmizavce, ali oni nisu šampini. Tu titulu je ponela porodica paukova poznata kao teridide, kojoj pripadaju i crne udovice.

Istraživanje takođe značajno proširuje naše znanje o paucima kao grabljivcima, koji igraju veću ulogu u ravnoteži ekosistema nego što se ranije mislilo, dodaje Nifeler.

“Svi pauci na svetu zajedno su teški otprilike oko 25 miliona tona, što znači da su sposobni da ubiju oko 400 do 800 miliona tona plena godišnje”, kaže on. “Da bismo u potpunosti razumeli važnost pauka u ravnoteži prirode, presudno je razumeti čitav spektar njihovih navika u ishrani.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here