EPA/Mika Schmidt

Politički analitičar Beljulj Bećaj kaže da je izjava američkog izaslanika Gabrijela Eskobara, da će “svaki konačni sporazum koji bude prihvatljiv za narode Kosova i Srbije biti prihvatljiv i za SAD”, najinteresantnija ali istovremeno i najopasnija.

Beljulj ističe da to na neki način “podrazumeva stvaranje etničkih država, u onoj meri koliko su lideri spremni da idu u tom pravcu”.

– Ne isključujem mogućnost da to prihvati naš lider Aljbin Kurti, više ili manje sam siguran u stav Aleksandra Vučića da Republika Srpska ostaje deo preokupacije Srbije. Ukoliko dođe do nacionalnog referenduma i međusobnog podržavanja vraćamo se na onu problematiku stvaranja etničkih država, a to nije dobro rešenje. U prvoj fazi verovatno će doći do mobilizacije naših društava, odnosno nacija, a u drugoju fazi to bi pokazalo da nacije koje se okupljalju automatski se transformišu u hegemonističke – smatra Bećaj.

Bećaj napominje da ukoliko ovako rešimo jedan aktuelni problem, u dužem roku doći će do ozbiljnijih posledica “ne samo na nas već i na region”.

Na pitanje, da li će posle poziva SAD Kurti ispoštovati i bilo šta uraditi po pitanju vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, Bećaj je kazao da je to manji problem, ukoliko se ide u pravcu stvaranja nacionalnih teritorija.

– Ono što se nalazi u okviru tih teritorija onda gubi težinu. Ali ukoliko idemo na rešenje koje podrazumeva implementaciju sporazuma ZSO, to je pitanje koje treba da se reši – ističe Bećaj.

Prema mišljenju Bećaja, razloge zašto Aljbin Kurti nema spremnost da zemljište vrati manastiru, treba tražiti u skirvenoj nameri ka otvaranju mogućnosti stvaranja nacionalnih država.

– Tu postoji opasnost kakvi će biti odnosi između država, kakvi će biti odnosi Albanaca u Srbiji, Srba na Kosovu i u regionu, i kakva je perspektiva Bošnjaka u Bosni, jer je to pitanje koje subjektivno stvara posledice ne samo između nas, već i u regionu – zaključio je Bećaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here