pixabay.com

Uprkos činjenici da rak grla nije jedan od najčešćih karcinoma, to je bolest na koju moramo obratiti pažnju i preduzeti preventivne mere kako bismo sprečili njeno pojavljivanje.

Najveći faktori rizika za rak grla su pušenje, konzumiranje alkohola i izloženost opasnim materijama (zagađen vazduh, udisanje hemikalija…). Međutim, ispostavilo se da bolest može nastati posredno zbog oralnog seksa.

Oralni seks i HPV

HPV je jedan od najčešćih polno prenosivih virusa. Može se preneti i oralnim seksom, tako da sam oralni seks ne izaziva rak grla, ali može dovesti do infekcije HPV-om. HPV zatim dovodi do prekanceroznih promena u ćelijama, koje se kasnije mogu razviti u rak grla.

Zato je ključno obezbediti adekvatnu zaštitu tokom oralnog seksa. Stručnjaci predlažu da se partneri pre nezaštićenog seksa testiraju i na polno prenosive bolesti, čime će sprečiti potencijalne neprijatnosti.

Za prevenciju raka grla najvažnije je izbegavati pušenje, udisanje štetnih materija i prekomernu konzumaciju alkohola. Ovo su i dalje glavni faktori rizika za ovu tešku bolest.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here