pixabay.com
Pentagon

Pentagon u oblasti radio-elektronske borbe ima ozbiljne protivnike – Rusiju i Kinu, a kako bi prevazišao probleme koje takav napad može da prouzrokuje u potencijalnom ratu, uvežbavao je uništavanje „neprijatelja“, piše portal „Brejking difens“.

Portal je precizirao da je američki Integrisani sistem za upravljanje vazdušnom i protivraketnom odbranom (IBCS) uspešno oborio dve mete koje su tokom testiranja simulirale neprijateljske krstareće rakete.

U pitanju je sistem koji, između ostalog, obezbeđuje komunikaciju sa drugim elementima protivraketne i protivvazduhoplovne odbrane.

Prema navodima portala, testiranja, koja su se odvijala na poligonu „Vajt sends“, predviđala su da uslovni neprijatelj primeni sredstva za radio-elektronsko ratovanje (REB).
Za otkrivanje i praćenje neprijateljske mete korišćeni su podaci koje su dobili lovac pete generacije F-35 Lajtning II i radiolokacijska stanica AN/TPS-80 Ground / Air Task-Oriented Radar (G/ATOR), a koji su predati protivavionskom raketnom sistemu MIM-104 Patriot.

„Ako Pentagon uđe u rat sa Kinom ili Rusijom, moraće da prevaziđe haos i zabunu koje može da izazove radio-elektronski napad, s obzirom da oba protivnika posvećuju veliku pažnju sredstvima za radio-elektronsku borbu“, zaključuje portal.

Inače, u Rusiji je 15. aprila obeležen Dan specijalista za radio-elektronsku borbu (REB). Eksperti su pisali da su ruska sredstva za radio-elektronsku borbu među najboljima na svetu i da je u toku ponovno opremanje ruskih snaga najnovijim modelima tehnike koja po mnogim parametrima nadmašuje sisteme drugih država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here