pixabay.com

Svaki brak ima uspone i padove, krize i faze koje budu na kraju potvrda ljubavi, ili ispit na kom se padne.

Dok svaka bajka počinje onim kako su se dvoje upoznali i zavoleli, stvarnost je ipak odlučila da često demantuje “happy end”, pa se definitivno ne završava svaka veza onim “živeli su srećno do kraja života.”

Mada, nije nemoguće, samo tome treba dodati – uprkos brojnim izazovima. Jer svaki brak ih ima – uspone i padove, krize i faze koje budu na kraju potvrda ljubavi, ili ispit na kom se padne. I dok je svaki brak priča za sebe, postoje one tipične, i mnogi bi rekli ne tako opasne situacije kod partnera, koje, ako se zanemare, ili ne shvate na pravi način, mogu biti i fatalne.

Kada dvoje prestanu da se vole, ili kada se suštinski ne razumeju, ukoliko se njihova vizija budućnosti ne podudara, onda je tu teško i govoriti o kompromisima. Ali, postoji čitav niz onih iritirajućih situacija, koje su tu titulu iritirajućih dobile upravo kada je prošlo nekoliko godina braka, i kada je rutina polako počela da dobija bitku protiv zlatnog doba medenog meseca.

Kada vam navike vašeg partnera postanu nesnosne

Nekim čudnim obrtom sudbine, parovima koji su duže vremena zajedno, dešava se da one navike koje su nam kod partnera na početku zabavljanja bile simpatične, kasnije postanu nepodnošljive. Da li to znači da je ljubav prestala? Bračni terapeuti kažu da ne znači, i da je ovo zapravo vrlo česta situacija sa kojom se mnogi supružnici suočavaju.

Na primer, njegovo ponekad detinjasto ponašanje nam je bilo beskrajno simpatično, a sada se pitamo da li to znači da će on biti nedorastao ozbiljnim životnim situacijama? Pitanje je sasvim u redu, ali ako je u pitanju samo njegov smisao za humor, onda je možda preuveličavano.

Savet je da ne budete negativni oko stvari koje su jednostavno deo njegove ličnosti. I pokušajte da se setite svih onih momenata iz prošlosti kada su vam te mane bile simpatične. Nemoguće je da ne možete i dalje barem malo da se osmehnete na njih.

Postaje vam dosadno sa partnerom

I ovo je manje-više neminovnost. Kada smo još sveži u ljubavi, stalno izlazimo zajedno, organizujemo vikende pune zagrljaja i poljubaca, gledamo da otputujemo negde sa voljenom osobom, i svakoj od tih avantura se beskrajno radujemo.

A onda, naročito kada smo u braku i kako vreme prolazi, sve češće naše večeri izgledaju tako što smo na kauču ispred TV i svako sa svojim telefonom u ruci. Sve nam je nekako postalo već viđeno i nemamo više onaj žar da zajedno isprobavamo nove stvari.

Rutina jeste opasna stvar, i poslednje što treba da radimo jeste da je ignorišemo. A sve što treba jeste da se potrudimo da ne budemo lenji, i da se organizujemo sa voljenom osobom tako da ispunimo svoje dane na drugačiji način. Nemoguće je da nam je draže da sate i sate provodimo dosađujući se, a da ništa ne preduzimamo, zar ne?

Ne dopada vam se raspodela kućnih dužnosti

I još jedan dokaz da brak nije samo medeni mesec. Tu si i brojne obaveze kao što je plaćanje računa, raspremanje stana, peglanje veša i sve ostalo oko čega je važno da se dogovorite. U suprotnom, jedno od vas može biti stalno nezadovoljno, jer će imati utisak da su sve obaveze na njemu. I nemojte misliti da se stvari podrazumevaju – na vreme ih definišite!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here